Румен Радев започва консултациите за кабинет

радев

Президентът Румен Радев започва в понеделник консултациите с три от парламентарно представените партии за съставянето на новия кабинет, а във вторник – с останалите две политически сили в 44-то Народно събрание.

Совалките започват с най-малките партии – Воля, ДПС и „Обединените патриоти“ и продължават с по-големите по негови думи.

„Последната консултация ще бъде с парламентарната група на партия ГЕРБ и тогава ще уточним точното време на връчването на мандата“, обясни държавният глава в края на миналата седмица.

След свикването на парламента президентът Румен Радев трябва да връчи първия мандат за съставяне на правителството на най-голямата партия, като Конституцията не е предвидила в какъв срок трябва да стане това. Кандидатът за министър-председател трябва да състави правителство до седем дни. Ако не успее, държавният глава връчва мандат на втората по големина партия, в случая това е БСП.

Лидерът на левицата вече обяви, че е готова да се опита да състави кабинет, ако ГЕРБ не успее.

Ако и втората най-голяма партия не успее да състави правителство, държавният глава връчва третия мандат на партия по своя избор.

Comments

comments