Мария Габриел: Сигурност, миграция и политика за съседство са ключови теми в дебата за бъдещето на Европа

1

Във водещ дебат по време на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург беше обсъден изхода от Европейския съвет, проведен на 9-10 март, и Декларацията по повод 60-годишнината на Договорите от Рим. В дебата участваха председателят на Съвета Доналд Туск, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, вицепремиерът на Малта Луис Грек и премиерът на Италия Паоло Джентилони.

България беше представена в дебата от евродепутата Мария Габриел, зам.-председател на Групата на ЕНП и ръководител на българската делегация в групата. В изказването си тя подчерта ключовото значение на заключенията от Европейския съвет в контекст на настоящия дебат за бъдещето на Европа.

Мария Габриел наблегна на два основни аспекта – политиката на ЕС за съседство и миграцията.

По отношение на първия аспект, зам.-председателят на Групата на ЕНП силно подчерта, че сигурността, стабилността и мирът в съседните страни са тясно свързани със сигурността и стабилността на Европа. В този контекст тя отчете важността ЕС да запази водеща и активна роля. „Споразумението с Алжир ще позволи да задълбочим стратегическото ни сътрудничество с цел преодоляване на общите ни предизвикателства и даването на конкретни отговори. Не трябва да губим от поглед и Западните Балкани – сега е нужно да покажем единство и затвърдим недвусмислената подкрепа за европейската перспектива на региона. Важно е да увеличим видимостта на действията ни чрез конкретни инициативи и проекти, а не само с политически декларации“, заяви Мария Габриел.

Във връзка с миграцията тя изведе на преден план необходимостта от постигане на съгласие по предложението за Система за влизане/излизане до юни тази година. „Важно е да не допускаме фрагментиране на сигурността чрез изключване от обхвата на системата на страни като България, които, макар и да не са част от Шенген, имат ключово значение за опазване сигурността на външните граници на ЕС.“, призова българският евродепутат.

Накрая Мария Габриел привлече вниманието върху започващия дебат за бъдещето на Европа. Тя отправи апел за привличането на максимален брой европейски граждани в дебата, чието мнение да бъде чуто. „Провеждането на открит и честен диалог е посоката за противодействие на популизма и съхраняване на европейския ни проект”, заключи зам.-председателят на Групата на ЕНП.

Comments

comments