Ромите в Симитли – все по – образовани в политиката

8df72d732c70276b0ce25f488fb8f3c2_XL


Информираността на ромите, отговорността им към изборите, правото да знаят и да изискват след избори и преди следващи избори е резултат от усилията на сдружение „Младежка мрежа за развитие“, с реализация на проект „Ромският глас – дава власт и изисква отговорност“ на програма „Овластяване на ромските гласоподаватели в България” . Финансираго „Офис на ромски инициативи към Отворено общество” в Будапеща. А парите се инвестират да изгради активност сред ромите и да подържа отговорно отношение на избраните местни управници, за да продължат диалога и взаимодействието между ромските граждани и местните институции и след избори. С придобитите качества местни роми вече лобират за по-ефективно прилагане на политиките и мерките по отношение на приобщаването на ромите и изпълнението на предизборните обещания към тях. А в Симитли най-активните, включили се в работата по проекта отчетоха: кметът Апостол Апостолов си е изпълнил всички предизборни обещания към ромите. За което получи и благодарствена грамота от ромите навръх Банго Васил тази година.
Дейностите по проекта имаха за цел ромската общност в общините Симитли и Струмяни да осъзнае и работи по нуждата им да бъдат активни участници в подобряването на живота на местно ниво, да повиши мотивацията им да подпомогне израстването на ромските младежи като активни граждани и гласоподаватели. В работата по проекта ромите в СИмитли и Струмяни водиха диалог с местните власти, участваха в предизборни кампании, консултации и работни срещи за застъпничество за подобряване и изпълнение на местните политики и практики относно ромските квартали и малцинство и търсене на по-добри възможности за промяна на живота си като ромски младежи и ромска общност. В рамките на проекта бе и кампанията „Не продавам гласа си“ сред ромските махали и организираното от сдружение „Младежка мрежа за развитие“ независимо гражданско наблюдение в изборния ден на работата в местните избирателни секции в град Симитли и село Микрево. Наблюдение се извърши и в ромските махали преди и в деня на изборите, като и в двете населени места търговия с ромски гласове не се установи.
В резултат на доброто партньорство между ромските активисти и Община Симитли, ромският квартал в града вече е с подновени улици и осветление. Очаква се повишено ниво на образование и квалификация, тъй като ромите са включени в образователни и квалификационни програми. Подпомага се и трудовата реализация на поне част от квалифицираните роми и на някои от студентите. В село Микрево, където гласоподавателите от ромски произход са много сериозен дял от гласимащите в цялата община, жизненият стандарт на местното ромско население, сравнение с ромското население в Симитли е по-нисък. Въпреки езиковите бариери и по-ниското ниво на образованост сред ромската общност и не толкова добри инфраструктурни условия на ромския квартал резултатите от усилията на община Струмяни са много ефективни и видими.
Общината и местните ромски лидери, с подкрепата на организацията, активно бяха фокусирани върху задържане на ромските ученици в училище, повишен е броя на заетите лица от ромски етнос в структури и програми на общината, което допринася до активирането на ромската общност в община Струмяни.
И в двете общини предстои споразумяване за сътрудничество за по-ефективно прилагане и наблюдение на резултатите от местните политики и инициативи за подобряване на социалното включване на ромските деца, ученици и граждани.

Comments

comments