На воден режим преминават четири села край Кочериново – Драгодан, Боровец, Бураново и Крумово

4 села – Драгодан, Боровец, Бураново и Крумово са на режим за питейната вода, считано от 27 юли, става ясно от заповед на кмета на общината в Кочериново Иван Минков, съобщава KMETA.bg
Причината е продължителното засушаване, което води до увелечиване на потреблението. Три общини – Рила, Кочериново и Бобошево ползват вода от водохващане в Рила, строго разпределена във всеки един момент.
Дебитът на планинските извори все още не намалял и вода се подава според определените „квоти“ за трите градчета и съставните села. За Кочериново например е осигурено водно налягане от 4 атмосфери, каза главният инженер на „Кюстендилско вода“ инж. Владимир Джоров.
Това се е случвало всяко лято, сега обаче ситуацията е с критичен характер – в с. Бураново например нямали вода 4 поредни денонощия. Хората в селото настояват за поне някакъв часови график за пускането на вода по чешмите им, за да могат да се заредят в съдове. От „Кюстендилска вода“ са категорични, че трябав да се спазва забраната за ползването на водата за напояване. Тогава режим няма да има. Подобен проблем имало и вс.Усойка, където също поголовно поливали градини – в по-високите части на селото вода по чешмите не се качва.

Comments

comments