Балонът няма регистрация, собственикът е без лиценз

Балонът, от който са скочили парашутистите край Ботевград, няма летателна годност и регистрация. Това съобщи главният директор на ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“ Анелия Маринова.

„Toва, което за нас е важно всъщност е въздухоплавателното средство, с което на практика е извършен полетът. Трябва да отбележа, че този балон няма никакви документи. Той няма регистрация, няма летателна годност и пилотът не е лицензиран. Получавали сме няколко сигнала за това лице. Извършвали сме инспекции. Включително последната беше точно преди две седмици на 13 октомври“, заяви Анелия Маринова.

По думите й му е съставен констативен протокол за престъпление и наказателен протокол за глоби. Но „за съжаление това не е могло да предотврати фаталния инцидент“.

„В България има само 11 лицензирани балона, от които едва 4 са с летателна годност“.

По думите й глобата, която се налага за използване на балон без летателна годност е от 3000 до 6000 лева. На същата стойност е и глобата за пилота, който не е лицензиран. Анелия Маринова допълни, че покупката на балон няма как да бъде контролирана, но трябва да бъдат подадени документи за регистрация. Заяви, че ще се борят за законодателни изменения, ще се потърси съдействие на МВР, както и на Данъчна инспекция, за да бъде сложен край на фаталните инциденти.

Анелия Маринова каза, че собственикът на балона е физическо лице и нееднократно е викан в полицията заради подадени сигнали.

Източник: БНТ

Comments

comments