Защо системата за ранно предупреждение отново не сработи?

Малцина получиха съобщение от системата за предупреждение при бедствия BG-Alert, съобщава БНТ. Тестът вчера (17 октомври) е отложеният от 1 октомври, когато отмяната беше обяснена със събитията в Близкия изток, което можеше да донесе още напрежение. Въпреки допълнителното време, което имаха за подготовка, от системата не успяха да алармират много голяма част от българите.

Тестването трябваше да стане вчера между 13:00 и 13:30 часа, но много хора не получиха съобщение от системата BG-Alert. Екип на БНТ беше на оживено място в столицата и за половин час нито един не получи съобщение. Заговори се за пореден провал на системата.

От МВР обясниха, че според тях няма проблем. За да получат такива тестови съобщения, гражданите трябвало предварително да влязат в настройките на телефоните си и да активират получаването на такива тестови съобщения.

От МВР твърдят че на страницата на BG-Alert, при условие, че е прочетена внимателно, е имало предупреждение, че предварително трябва да активираме опцията за получаване на тестови съобщения.

Следващото тестване на системата BG-Alert ще е в началото на следващата година.

Източник: БНТ

Comments

comments