Кирил Добрев: Ще подкрепим семейните ферми чрез национална програма „Семейно стопанство“


„Национална програма „Семейно стопанство“, която ще предоставя земя и средства на домакинствата за производство на зеленчуци, традиционни култури, плодове и др. предлага в своите 100 решения БСП-Обединена левица. Без приоритетно финансиране на зеленчукопроизводството, овощарството и животновъдството, няма как да очакваме българските земеделски производители да бъдат конкурентоспособни.“, това сподели при посещението си на оранжерията на семейство Илиеви в Петрич водачът на БСП-Обединена левица за Благоевградски избирателен район Кирил Добрев.

Земеделските производители повдигнаха въпроса със субсидията, която получават и как се изчислява тя. В момента те получават 1 600 лв. субсидия за своето производство, като в съседните на България Румъния и Македония държавата отпуска почти седем пъти повече пари. За да издържат на конкуренцията, родните земеделски производители настояват субсидията да бъде на килограм произведена продукция, изнесена на пазара, нещо, за което левицата говори от години.

Кирил Добрев подчерта, че за БСП-Обединена левица съхраняването на българското овощарство и зеленчукопроизводство е един от основните приоритети. „Предвиждаме създаването на Земеделска застрахователна компания с участието на държавата и производителите. Тя ще може да гарантира сигурност на стопанствата при неблагоприятни климатични промени. Отделно от това ще отстояваме твърдо своята позиция срещу навлизането на ГМО в земеделието“, допълни Добрев.

Comments

comments