Борислав Сарафов е единственият кандидат, издигнат за главен прокурор

Борислав Сарафов бе издигнат за кандидат за главен прокурор, предаде БТА. Единственото предложение бе направено от Стефан Петров, Пламен Найденов и Светлана Бошнакова по време на последното заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), в което могат да се направят номинации за нов главен прокурор.

Според графика на 24 октомври е крайният срок на номинираните да представят концепция, а ВСС има задължение до 19 ноември да ги публикува. До 26 ноември две от комисиите към Прокурорската колегия следва да приемат доклади за професионалните и нравствени качества на кандидатите, които ден по-късно да бъдат обсъдени на заседание на колегията.

Гласуването следва да бъде на 16 януари.

Борислав Сарафов има нужните качества и опит като административен ръководител, каза Петров, обосновавайки номинацията.

Сарафов има управленски опит, знания в областта на правото, личен авторитет. Той има кариера в съдебната система и е етичен магистрат, стажът му в съдебната система е близо 30 години, посочи още Стефан Петров.

Борислав Сарафов има повече от три качества, за да заеме поста главен прокурор, каза служебният министър на правосъдието Мария Павлова по повод кандидатурата на Сарафов.

Павлова не вижда проблем в това, че Сарафов е единствен кандидат и припомни, че по подобен начин, само с една кандидатура, са протекли изборите за председател на Върховния касационен съд, когато беше избрана Галина Захарова, както и изборът на Борис Велчев за главен прокурор.

Павлова каза, че не е направила номинация за главен прокурор, защото няма право да гласува.

Имам необходимите решения на всеки от актуалните проблеми, посочи Сарафов в позиция, получена в БТА.

Той каза, че приема този акт най-вече като оценка за това, че в един от най-трудните моменти за прокуратурата, благодарение не толкова на него, колкото на колегите, с които всекидневно работи, са успели заедно да върнат институцията към нормалността и професионализма.

Според биографична справка, публикувана на сайта на прокуратура, Сарафов е завършил Висшия институт на МВР в София през 1994 година.

В периода 1996-2001 г. е следовател в Софийската окръжна следствена служба, а след това става заместник-районен в Сливница.

От 2001 г. е прокурор в Софийската окръжна прокуратура, а шест години по-късно става прокурор във Върховната административна прокуратура, отдел „Съдебен”.

В периода 2007-2011 г. е прокурор във Върховната касационна прокуратура, отдел „Противодействие на организираната престъпност”. На 30 юни 2011 г. Сарафов е избран за ръководител на Апелативната специализирана прокуратура, а две години по-късно става заместник на главния прокурор.

През 2017 г. встъпва в длъжност като директор на Националната следствена служба, пет години по-късно започва втори мандат на поста.

На 16 юни 2023 г. Сарафов бе избран от Прокурорската колегия на ВСС за и.ф. главен прокурор.

Източник: БТА

Comments

comments