Основни части на стартера и тяхната роля в него

Стартерът е едно от най-важните устройства в автомобила. Той играе ключова роля в запалването на двигателя с вътрешно горене, като осигурява първоначалното завъртане на коляновия вал. Важно е всеки шофьор да познава съставните части за стартери и тяхната роля, за да е в състояние да забележи още първите знаци за евентуална неизправност.

Електромотор

Това е една от основните части за стартери. Основната функция на електромотора е да завърти коляновия вал на двигателя, когато стартерът бъде активиран. Той работи на постоянен ток, който идва от акумулатора на автомобила.

Бендикс

Бендиксът е задвижващ механизъм, който предава въртящия момент от стартера към маховика на двигателя. Когато стартерът се активира, зъбното колело на бендикса се свързва със зъбния венец на маховика, за да го завърти. След като двигателят се запали, бендиксът се освобождава, за да не остава свързан със задвижващия механизъм.

Соленоид или електромагнитен прекъсвач

Соленоидът е електромагнит, който включва стартера, когато ключът за запалване се завърти. Това е част за стартери, която изпълнява две основни задачи – затваря електрическата верига, за да подаде ток към електромотора и изтласква бендикса към маховика, за да го свърже с него.

Пиньон

Това е част за стартери, която има формата на малко зъбно колело. Пиньонът е свързан с бендикса, встъпва в контакт с маховика на двигателя, за да предаде въртящия момент от стартера към двигателя.

Маховик на двигателя

Маховикът е голямо зъбно колело, което е свързано към коляновия вал на двигателя. Той получава въртящия момент от стартера чрез пиньона на бендикса, за да започне първоначалното завъртане на двигателя.

Щетки и комутатор

Щетките са графитни елементи, които осигуряват електрически контакт между неподвижната част на стартера и въртящия се ротор. Комутаторът е въртящ се елемент, който променя полярността на тока в намотките на електромотора, с което осигурява постоянен въртящ момент.

Ротор

Роторът е подвижната част на електромотора, която се върти под действието на електрическия ток, преминаващ през него. Той е свързан с пиньона и предава въртящия момент към бендикса и маховика.

Статор

Статорът е неподвижната част на електромотора, която съдържа постоянни магнити или намотки. Той създава магнитно поле, което взаимодейства с ротора, за да произведе въртящ момент.

Релета

Релетата са части за стартери, които контролират подаването на електричество към различните компоненти на стартера. Те действат като превключватели и осигуряват стартирането на мотора само при подаване на правилен сигнал.

Корпус на стартера или обвивка

Корпусът също е сред важните части за стартери, защото защитава всички вътрешни компоненти. Тя служи като структура, която държи всички части на необходимото място.

Важно е всички части за стартери да са изправни за оптимална работа на автомобила

Те функционират заедно, за да осигурят стартирането на двигателя, като предават мощност и движение на правилните елементи, докато двигателят започне самостоятелната си работа. Поради тази причина е важно да са винаги в изправност, за да е работата на автомобила надеждна, сигурна и безопасна.

 

Comments

comments