ЕП гласува кандидатурата на Илиана Иванова за еврокомисар

Очаква се във вторник Европейският парламент (ЕП) да гласува кандидатурата на Илиана Иванова за еврокомисар от България. Това ще стане по време на пленарната сесия на парламента в Страсбург.

Преди седмица тя премина успешно изслушването пред комисиите на ЕП в Брюксел, свързани с нейната бъдеща дейност. Тогава близо три часа тя отговаря на въпроси от всякакво естествено, като някои нямаха нищо общо с бъдещия ѝ ресор – иновации, образование, култура и младежта. Иванова отговаряше на английски език, а единствено на въпросите на български евродепутати отговорът ѝ бе на родния ѝ език.

След изслушването Иванова получи одобрението на председателския съвет на ЕП. При днешното гласуване се очаква тя да получи подкрепа.

Иванова ще стане еврокомисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта до края на мандата на тази Европейска комисия догодина. Тя поема поста от Мария Габриел, която се върна в България и стана вицепремир и външен министър в подкрепяния от ГЕРБ и ПП-ДБ кабинет.

Досега Илиана Иванова беше българският представител в Европейската сметна палата, а преди това е била евродепутат от ГЕРБ.

Comments

comments