Украйна разруши мита за руската военна сила

Митът за „великата руска армия, която е втора по сила в света“ беше напълно разрушен, когато украинските въоръжени сили я победиха при успешната атака срещу ракетния крайцер „Москва“ на Черноморския флот на Русия, пише украинският политически анализатор Роман Рукомеда, цитиран от EURACTIV

49-ият ден от войната е към своя край. Украйна продължава да се съпротивлява и успешно контраатакува руските агресори. Днес Русия, която се представя за „втората най-силна армия в света“, загуби почти една трета от най-добре обучените си войници и уникално оборудване, включително специални танкове, бронирани машини, самолети, хеликоптери, артилерия и др.

За да възстанови загубите, които Русия понесе в Украйна през 49-те дни от войната, ще са й необходими много години и усилия, тъй като санкциите няма да й позволят достъп до западни технологии. Например единствените заводи за производство на танкове и ракети в Русия вече са спрели, защото не разполагат с достатъчно компоненти от западни компании, особено електроника.

В Украйна обаче беше унищожен митът за „великата руска армия“. Първо, нашите млади 20-годишни момчета от Националната гвардия не позволиха на елитни руски специални части да превземат и контролират летището в Гостомил (на около 20 км от Киев), за да приемат огромно количество въздушнодесантни войски и самолети. Този сценарий не проработи и въпреки че летището беше сериозно повредено и никакви самолети не могат а кацнат там. От този момент руският планиран блицкриг срещу Украйна започна да се проваля.

В Гостомил изгоря най-големият самолет в света – АН 225 „Мрия“. Трудно е да се повярва, но след като украинските сили освободиха Гостомил от руски нашественици и откриха разрушения самолет, те успяха да пуснат един от двигателите. Изгорелият самолет донесе надеждата, че е  повреден, но не е завладян и има шанс да се оправи.

Компанията „Антонов“ вече набира средства за възстановяване на самолета и всеки може да се включи в него и да даде своя принос.

Друг чудесен пример за поражението на предполагаемо силната руска армия е успешната атака срещу крайцера на руския Черноморски флот „Москва” близо до украинския остров Змий от украински ракети „Нептун”.

Този кораб обстрелваше украинските граничари в първите дни на войната. В сряда вечер заваляха съобщения в украинските социални медии, че „най-накрая ударихме и изгорихме Москва“. Работата е там, че този кораб се смяташе за най-модерния и високо технологичен в целия Черноморски флот на Русия.

Много пъти руски експерти казваха, че е невъзможно да се унищожи такъв кораб с ракети поради силно развитите зенитни системи. И сега Украйна, която почти загуби целия си флот, успя да потопи гордостта на руския флот.

Имаме и случая с освобождаването на Киевска област от украинската армия от всички елитни въздушно-десантни войски и специални части, които се смятаха за най-добрите в руската армия. Истинският план на руските терористи беше да държат големи военни части около Киев, за да запазят шанса за атака срещу украинската столица. Но те не успяха да се изправят срещу украинските въоръжени сили и трябваше да избягат обратно в Русия, оставяйки мъртви тела по улиците и плячкосвайки украинските къщи преди окончателното бягство.

Украинците показаха, че руската  военна суперсила е мит и празен балон, когато цялата Украйна се изправи срещу тях.

Comments

comments