Нинова: Във всяка точка от доклада за ДКК има данни за престъпления

Докладът на Сметната палата за Държавната консолидационна компания е изцяло засекретен, защото във всяка точка от него има данни за престъпления и той ще бъде предаден директно на прокуратурата. Това обяви пред депутатите вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова. Тя заяви, че като принципал няма право да се запознае с данните от доклада.

„Аз знам от лицата, които са го получили – това е Съветът на директорите на ДКК, който има право по закон да го получи – че всяко изречение в доклада на Сметната палата е състав от Наказателния кодекс. Гарантирам ви, че в ДКК е заровена една от най-големите корупции на новото време на България. Да чакаш 28 години, за да приключи евентуално наказателно производство, за да вземеш мерки. Това е абсурдно! Нека се опитаме заедно да излезем от тази ситуация. Признавам ви, като министър аз нямам ход“.

Сметната палата изпрати на прокуратурата окончателния доклад за извършения одит за сключването и изпълнението на договори по Закона за обществените поръчки от „Монтажи“ ЕАД за периода от началото на 2017 година до края на 2020 година, съобщиха преди дни от палатата. Докладът е изпратен и на Държавна агенция „Национална сигурност“ и е уведомена Националната следствена служба.

Comments

comments