Зеленски поиска от Япония да засили санкционния натиск върху Русия

 

Украинският президент Володимир Зеленски поиска днес от Япония да засили санкционния натиск върху Русия, като въведе търговско ембарго за руски стоки, предаде Ройтерс.

Във видео разговор с японските депутати Зеленски благодари на Япония за това, че е дала пример на останалите страни в Азия, като е осъдила руското нахлуване в Украйна и е въвела санкции срещу Москва.

„Отговорните страни се обединяват, за да защитят мира. Благодарен съм на вашата държава за базираната ѝ на принципи позиция в такъв исторически момент“, каза Зеленски.

„Вие бяхте първите в Азия, които наистина започнаха да оказват натиск върху Русия да възстанови мира и които подкрепихте санкциите срещу Русия. Приканвам ви да продължите да го правите“, призова украинският лидер.

Без да представя доказателства, Зеленски заяви, че руските сили подготвят нови атаки в забранената зона около Чернобилската атомна електростанция, върху която установиха контрол миналия месец. Зеленски не даде никакви детайли относно предполагаемите планирани от Русия атаки, отбелязва Ройтерс.

„Светът е застрашен от много нови кризи. Предизвикателствата в екологията и продоволствената сфера са безпрецедентни“, каза Зеленски.

 

 

 

 

 

 

 

Източник: БТА

Comments

comments