ГЕБР и ДПС против закриване на спецправосъдието

Вече два часа депутатите обсъждат закриването на спецправосъдието. Поправките в Закона за съдебната власт се гледат на първо четене.

Промените в Закона за съдебната власт, с които се закрива спецправосъдието, предизвикаха поредната размяна на реплики между управляващи и опозиция.

От ГЕРБ и ДПС заявиха позицията си, че реформата по никакъв начин не подобрява правната уредба, не е обмислена по същество и ще доведе единствено до хаос в системата.

Николина Ангелкова от ГЕРБ заяви:

„Така каза вашият премиер Кирил Петков. Всъщност той каза: нашата роля е да сложим наши хора в прокуратурата. Вие закривате специализираното правосъдие, за да може да създадете ваш механизъм и да викате във вашите кабинети, на ваше разположение разследващи полицаи“.

Цветан Енчев от ДПС посочи на свой ред:

„Това, което правим, директното закриване, лъха на саморазправа и не бих искал да мисля за много по-тежки неща като възможност за определени дела срещу конкретни хора да не стигнат до присъда, но аз считам, че закриването е грешка и абсолютно политическо решение“.

В отговор Петър Куленски от „Продължаваме промяната“ мотивира поправките с обяснението, че вече няколко години спецправосъдието не е постигнало особени резултати и е обслужвало единствено бившите управляващи:

„Закриваме специализираното правосъдие, колеги, защото то не успя да се справи със своята задача – да се бори с тежката организирана престъпност и корупцията по високите етажи на властта, не само това, то се превърна в заплаха за върховенството на правото в България, превърна се в бухалка срещу неудобните политически и бизнес опоненти на бившата власт“.

Поправките предвиждат още да отпаднат кариерните бонуси за членовете на ВСС, за главния инспектор и инспектората към ВСС.

Дебатът в пленарната зала продължава.

 

 

 

Източник: БНР

Comments

comments