Божков като обвиняем и Божков като свидетел – как може да бъде разпитан законно от Дубай

© Скрийншот от видео на правителството

Бизнесменът Васил Божков, срещу когото в България се водят 4 дела и са му повдигнати 18 обвинения, може да даде законно показания от Дубай, които имат стойност по Наказателно процесуалния кодекс както за собствените си обвинения, така и по други случаи, включително и по разследването срещу бившия премиер Бойко Борисов, пиарката Севдалина Арнаудова и бившия финансов министър Владислав Горанов.

 

Това показа проверка на „Дневник“ след като спецпрокуратурата обяви, че не може да продължи делото срещу Божков, тъй като се укрива в чужбина, а в същото време се разбра, че той е дал информация пред полицията и пред европрокуратурата по сигнала, който подаде за рекет от бившите управляващи. Това, което е разказал поне пред българските власти (които говорят за собственоръчно подписани от него разказ) обаче няма стойност на показания, а единствено като сведения.

В член 115 от Наказателно процесуалния кодекс е регламентирано, че: „Обвиняемият дава обясненията си устно и непосредствено пред съответния орган. (2) Обвиняемият не може да бъде разпитван по делегация или чрез видеоконференция, освен в случаите, когато се намира извън пределите на страната и това няма да попречи за разкриване на обективната истина. (3) Обвиняемият може да дава обяснения във всеки момент на разследването и на съдебното следствие. (4) Обвиняемият има право да откаже да дава обяснения.

В казуса с Божков има два аспекта – по 4 от делата той е обвиняем, а по случая с изнудване, за каквото се разследват Борисов, Арнаудова и Горанов той е свидетел. По закон има възможност за неговия разпит дистанционно, чрез видеоконферентна връзка и в двата случая във всеки един момент от разследването, обясни бившият прокурор, а сега адвокат Андрей Янкулов.

Може ли да бъде разпитан Божков като обвиняем

 

В края на миналата седмица прокуратурата припомни с подробно съобщение, че Васил Божков е обвиняем по 4 дела, но те все още са висящи и не могат да завършат, тъй като от обвинението твърдят, че той отказва да съдейства и се укрива в Дубай. Основното дело срещу него е за организирана престъпна група, чрез която е ощетил бюджета с 550 млн. лв., несъбрани от хазарт. Във вторник ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова отново обясни, че Божков, който е основен обвиняем по делото, не е разпитан, тъй като Наказателно-процесуалният кодекс не позволява разпит през социалните медии. По думите на Маджарова, в случая с делата срещу Божков, не е спазена процедурата за привличане като обвиняем.

По закон преди да даде обяснения по обвинението, то трябва да му се предяви, а това става лично. В такъв случай прокуратурата действително е блокирана и не може да продължи по-нататъшни действия, но само формално.

 

„Тази форма и тази процедура пази правата на обвиняемото лице – преди да даде обяснения, той трябва да се е запознал с обвинението, да са му разяснени правата и да знае в какво точно го обвиняват. Предявяването на обвинението формално не е изпълнена, но, ако той каже, че въпреки това желае да даде по конкретното дело обяснения, това може да се случи“, обясни Янкулов.

 

По думите му, ако случаят е такъв и Божков е съгласен да дава обяснения по обвиненията, които са му повдигнати, то прокуратурата е намерила формално оправдание да не го разпита като се оправдава с процесуални спънки. „Ако Божков откаже да присъства лично, дори и да не му е предявено обвинението лично, никой не може да му ограничи правото да даде обяснения“, подчерта юристът.

 

Той обясни, че случаят може да се разглежда идентично като с делото КТБ – Цветан Василев се намира в Сърбия, но процесът вече е в съдебна фаза, а делото срещу него се гледа задочно. Той, по същия начин, може да даде обяснения като подсъдим във всеки един момент от процеса.

 

Единствената процесуална пречка да се разпита г-н Божков е нежеланието на прокуратурата.


Силвия Петкова,

адвокат пред „Нова телевизия“

 

Защо делото срещу Божков не се гледа задочно решава единствено прокуратурата като критерият е един – може ли това да попречи да разкриването на обективната истина или не. Преценката е сравнително субективна и различни прокурори в различни случаи преценяват по различен начин. Янкулов припомни и че делото за атентата в Бургас се водеше изцяло задочно срещу подсъдимите.

 

„Трябва да му осигурят възможност, за да се чуе какво казва подсъдимият. Това е висша ценност на всеки процес, не може да бъде ограничено технически. То е елемент от правото на защита – това е принцип в правото и един от елементите е, че той може да говори пред съда, включително и чрез видеоконферентна връзка“, поясни още той, давайки пример с Цветан Василев.

 

„Ако подсъдимият заяви желание, но съдът му откаже на такова основание, присъдата ще падне на горна инстанция дори и само заради това“, добави още Янкулов.

 

Божков като свидетел може да даде показания, а не само сведения

 

През последните дни и министърът на вътрешните работи Бойко Рашков, а и прокуратурата потвърдиха, че Божков е дал сведения по разследването срещу Борисов, Горанов и Арнаудова. Бизнесменът отдавна изнесе твърденията си за рекет и изнудване още в средата на 2020г. и заяви готовност да говори. Досега през публикация във „Фейсбук“, той обяви само че е бил разпитван и от европрокуратурата, но не е коментирал какво е предоставил на българските власти и дали има нови обстоятелства.

 

В петък малко преди полунощ на извънреден брифинг вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че по разследването срещу Борисов са събрани сведения, включително и от Божков, който се намира в Дубай и които са саморъчно подписани от него.

„Никой не твърди, че тези сведения имат качествата на показания по НПК, но те са игнорирани“, заяви Рашков по повод твърдението на прокуратурата, че Божков не е бил разпитван и не е давал показания.

За да бъдат ценени като доказателство думите на Божков трябва да бъдат снети по съответен ред. Дори и да носят неговия подпис, ако този ред не е спазен, думите му се приемат единствено за сведения, които единствено могат да ориентират разследващите в хода на проверката, но не и да се ползват пълноценно, обясни Янкулов.

В Наказателно процесуалния кодекс е регламентирано, че ако свидетелят се намира в чужбина, той може да бъде разпитан със съдебна поръчка – когато се налага събиране на доказателства извън държавата съдът може да делегира събирането на доказателства на местния съд.

 

Във всеки един момент може да се проведе разпит чрез видеоконферентна връзка, но не и по скайп или през социалните мрежи – този разпит трябва да почива на определени правила.


Андрей Янкулов,

бивш прокурор

 

С други думи, ако има такава поръчка, Божков може да даде показания пред съдебните власти в Дубай, които да ги изпратят в България. Не е известно дали прокуратурата е инициирала такава процедура и дали е изпратила съдебна поръчка. Не е известно и, ако е била изпратена такава, дали е отказана.

 

Досега прокуратурата не коментира защо не разпита Божков като свидетел, а говори за него само като за обвиняем.

 

„Трябва да се провери самоличността му по документи, да се удостовери дали някой не го заплашва, в какво състояние е, включително и дали видимо свидетелят не е под влияние на алкохол или наркотици, дали е адекватен, дали няма някой в стаята, който е насочил оръжие срещу него. Това са важни елементи, които не могат да бъдат пренебрегнати. По тази причина не може просто да бъде включен в социалната мрежа“, обясни правилата за такива разпити Янкулов. По думите му, това се прави с цел обвиняемият да има гаранции, че тези показания са снети законосъобразно.

 

„Ако обаче е поискана съдебна поръчка и ОАЕ отказват да я изпълнят, това означава ли, че това лице никога не може да бъде разпитано? Хипотетично той може да дава и оневиняващи показания. Трябва да се търси друг начин същата цел да бъде постигната“, коментира юристът.

 

Според него има възможност Божков да отиде в най-близкото консулство, което ще удостовери кой е той, доброволно ли се явява и иска да даде показания, да уреди технологично видеоконферентна връзка и по този начин да даде показания. „Ще има формално нарушение на закона, но няма да е съществено процесуално, защото ще постигне същата цел“, каза още Янкулов.

 

Специализираната прокуратура, ако не знае как се извършва разпит по видеоконференция, да иде да пусне пръскачките на Народното събрание и да полива трева.


Емануил Йорданов ,

бивш вътрешен министър и адвокат пред БНР

 

В понеделник и бившият служебен министър на правосъдието Иван Демерджиев (назначен по-късно за зам.вътрешен министър) също коментира, че няма проблем Божков да бъде разпитан онлайн. Пред „Нова телевизия“ той заяви, че се вижда волята на МВР да разследва случаите, които не са били разследвани от прокуратурата, а тя от своя страна, показва двоен стандарт, в зависимост от това кой се разследва.

 

Адвокат Михаил Екимджиев коментира пред „Нова тв“, че прокуратурата всъщност не иска да разпита Божков и няма интерес той да говори. Той също направи сравнение с казуса на банкера Цветан Василев и че и в него държавното обвинение не иска Василев да бъде чут.

Comments

comments