Шефът на Пентагона пристигна в София

Той ще наблюдава съвместно учение на полигона, ще говори с премиера Кирил Петков, но няма да има среща с президента

Секретарят по отбраната на САЩ Лойд Дж. Остин пристига днес в София на двудневно работно посещение по покана на министъра на отбраната Драгомир Заков, за да  обсъдят теми от интерес и за двете страни, обяви в официално съобщение българското МО.

Според БНР Остин вече е в България. В рамките на визитата министърът на отбраната Драгомир Заков и шефът на Пентагона ще проведат среща с военнослужещи от армиите на двете страни, които участват в съвместната българо-американска подготовка на учебен полигон „Ново село“. На среща в Министерството на отбраната ще бъдат обсъдени перспективите за развитие на двустранното сътрудничество, добавят от МО.

В интервю за БНР преди посещението министър Заков го определи като изключително знаково. Министърът на отбраната Драгомир Заков каза още, че формите, в които се обсъжда военна помощ за Украйна са съюзните: НАТО и Европейският съюз.

Визитата на Лойд Остин предшества посещенията му в Брюксел и Словакия и е част от обиколката му в Европа с фокус върху подкрепата за съюзниците от НАТО.

В събота той ще се срещне и с премиера Кирил Петков, като в същото време стана ясно, че президентът Румен Радев няма да има разговор с шефа на Пентагона.

„Трябва да бъде солидарни с украинския народ. Всеки, който вземе рение за предоставяне навъоръжение и по този начин въвлича България във войната, трябва да може да се справи пред обществото и да обясни какъв е рискът, защото цената винаги се плаща от гражданите, а не от политиците“, каза президентът в Стара Загора. „Нашата основна задача, е да не допуснем българските граждани, нашите стратегически обекти – като ядрената ни ценрала да останат без адекватна противовъздушна отбрана. Виждате, че на територията на съседни държави падат дронове със заряди в тях. Ние не трабва да допускаме това да се случи“, подерта той.

Радев обясни и дали ще се срещне с Остин. „Да не забравяме, че това е министърът на отбраната, а не президент. Решават се оперативни въпроси, които са изцяло в компетентността на изпълнителната власт. Очаквам след тази среща Министерски съвет да даде ясна информация“, коментира той.

Comments

comments