Пунктът за предварително приемане на бежанци на „Дунав мост“ още не работи

От днес украинските бежанци, които влизат в България, ще могат да получават документи още на границата.

Това ще им даде възможност да работят легално у нас, както и да запишат децата на на училище и детска градина. От днес такъв пункт за предварително приемане на мигранти има на ГКПП „Дунав мост“. Той обаче е празен, в него няма служители на институциите.

„В момента се довършват нещата, обучават се хората, проверява се софтуера, за да може по-късно през деня да започне да се издават документи за временна закрила“, обясни в ефира на Нова телевизия Красимира Величкова от кризисния щаб за войната в Украйна и съветник на вицепремиера Калина Константинова. Тя добави, че се прави всичко възможно на граничните пунктове на Дуранкулак и Русе системата да заработи.

„След като влезе в страната, бежанецът от Украйна трябвало да получи статут, ако иска, който се издавал в полицията“, обясни Величкова.

Тя добави, че досега 50 човека са поискали статут на международна закрила, който бил различен от статута на временна закрила.

„Хората, които влизали у нас, можели да се информират за своите права на сайт на четири езика. Има и телефонна линия на украински“, съобщи още тя.

Съветникът на вицепремиера обясни, че украинските граждани можело да подадат документи за прием в детски градини и училища без да имат статут. „Няма дете, което да е тръгнало на училище или детска градина, но поради други детайли“, обясни тя.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Comments

comments