Прокуратурата започна разследване за шпионския софтуер „Пегас“

Прокуратурата е започнала разследване за използването на шпионския израелски софтуер „Пегас“ в България.

От държавното обвинение съобщиха, че ще се разследва „неправомерно копиране чрез компютърна програма на данни за достъп до информационна система, предназначени да засегнат повече от една информационна система и настъпването на тежки последици от това деяние“.

Разследването е възложено на следовател, а по делото са приложени документи и е поискана информация от всички институции за това дали са купували или използвали този софтуер.

В края на миналия месец от държавното обвинение съобщиха, че започват проверка за използването на „Пегас“. Това се случи дни, след като Израел създаде специална комисия, която да разследва дали полицията там е подслушвала незаконно общественици и журналисти с шпионския софтуер.

За него стана известно миналата година след журналистически разкрития, че е използван за следене на хиляди активисти и правозащитници. Това е ставало чрез смартфоните им, които с „Пегас“ се трансформират в устройства за следене и от разстояние могат да извличат снимки, съобщения, местоположение, да се активира микрофона за запис на разговори и др.

В изнесената тогава информация се спомена също, че софтуерът е създаден в България, Кипър и Израел. След началото на проверката в България, премиерът Кирил Петков каза, че от ДАНС са докладвали, че няма данни софтуерът да се използва от която и да е българска институция.

Comments

comments