ГЕРБ възражда идеята на ВМРО за въвеждането на „карта на българина“

 

Снимка:© Георги Кожухаров

Парламентарната група на ГЕРБ ще внесе предложение за изменение и допълнение на Закона за личните документи, с което се предвижда създаването на „карта на българите“. Тя ще позволява на българите от диаспората да се чувстват „почти“ равни с българските граждани, да влизат и да остават в България без виза, да я напускат, да пребивават свободно, да работят и да учат в България, да се ползват с редица други права.

За издаването на подобна карта ще могат да се подават документи както в България пред всички държавни органи, така и зад граница във всяко консулство. Законопроектът предвижда българско гражданство да се доказва с акт за раждане на самото лице или на негови роднини до трето коляно, с попълване на декларация за принадлежност към българската общност, с доказателство за знания по български език или с документ от църковна общност за принадлежност към българската диаспора.

„Надявам се искрено колегите от всички парламентарни групи да подкрепят законопроекта. Той няма нищо друго освен грижа за хората с българско самосъзнание, живеещи в чужбина.“, заяви депутатът от ГЕРБ Маниоил Манев.

През лятото на 2019 г. „Обединените патриоти“ внесоха подобно предложение за създаването на „Карта Българин“, която бе вкарано в дневния ред на парламента едва в края на 44-я парламент без да е обсъждано в комисии. Тогава идеята бе новият документ да послужи на хората от български произход от държави като Украйна, Молдова, Северна Македония, Албания, Сърбия и др. Според вносителите така те ще имат по-лесен достъп до страната, защото в момента минават години, докато те получат българско гражданство. Документът не предвиждаше същите права като гражданството, т.е. с него нямаше да може например да се гласува на избори.
Предложението за създаването на „Карта Българин“ бе прието на първо четене, но парламентът бе разпуснат преди да бъде разгледан и на второ четене. Днес от ГЕРБ обявиха, че техния законопроект се базира на тази идея, но към него има допълнения.

 

 

 

 

Източник: Дневник

Comments

comments