Кабинетът дава временна закрила на украинските бежанци

 

Кабинетът ще приеме днес европейската директива за временна закрила за бежанците, която ще даде възможност на хората, бягащи от войната в Украйна, да получават временна закрила по улесенена процедура. Това съобщи премиерът Кирил Петков в началото на днешното заседание на МС.

Въпросната евродиректива е от преди 20 г. (от времето на войните в бивша Югославия), но досега не се прилагаше. На 4 март т.г. тя бе активирана, след като вътрешните министри от ЕС я приеха наново. Директивата предвижда хората, попаднали под нейното действие, да получат автоматично правата на бежанци, без да е необходимо да кандидатстват и изчакват получаването на такъв статут. Правото на временна закрила ще получат украинците, пристигнали в ЕС след 24 февруари, когато започна войната в Украйна. Този статут позволява на бежанците да получат подслон, социални и здравни грижи, да имат достъп до образование и да могат да работят легално във всички държави в ЕС. Правата им ще важат за 1 г., с възможност за удължаване на два пъти с 6 месеца.

Днес също така ще се одобри и помощта от 40 лв. на ден за украински бежанци, търсещи закрила в България. Предстои да се разберат условията за получаването й.

„Предстои да се одобри и решение за отпускане на допълнителни средства за изкупуване на зърнени култури, така че да се осигури продоволствието на страната ни до 2023 г. и за да сме сигурни че хлябът на българина ще бъде на масата“, коментира още Петков. Вчера стана ясно, че правителството ще изкупи 1.5 млн. тона зърно от българските производители – количество, достатъчно да се запаси страната със зърно до реколта 2023 г. Покупката на хлебна и фуражна пшеница ще е по пазарни цени, която ще бъде съхранявана в складовете на държавния резерв.

Comments

comments