„Възраждане“ и Кирил Петков влязоха в спор за това кой и кога се е срещал с руската посланичка

© Цветелина Белутова

Премиерът Кирил Петков и лидерът на проруската партия „Възраждане“ Костадин Костадинов влязоха в задочна размяна на реплики за това кой какви разговори е водил с руската посланичка Елеонора Митрофанова, която в началото на миналата седмица нарече български институции „евроатлантически подлоги“. Министър-председателят използва трибуната на Народното събрание да съобщи, че Костадинов се е срещал с Митрофанова на 1 март, намеквайки за проруските сантименти на партията. Лидерът на „Възраждане“ потвърди за срещата, но заяви, че разговорът е касаел „живота и сигурността на българските граждани в Украйна“.

 

В рамките на парламентарния блицконтрол Петков бе атакуван от представители на „Възраждане“ за това, че не защитава националните интереси на България, а чужди такива заради санкциите срещу Русия. Министър-председателят пък обясни, че правителството обмисля всяка санкция преди да вземе решение какво да подкрепи. В отговор на нападките от „Възраждане“ Петков добави, че защитаване на интересите на България означава да поискаш извинение от руския посланик Еленора Митрофанова заради публикация на посолството във „Фейсбук“ . Той добави, че знае за провела се среща на 1 март между Костадин Костадинов и Митрофанова и намекна, че тя едва ли е била за същия въпрос.

Миналата седмица самият Петков извика на разговор посланик Еленора Митрофанова след като с публикация във „Фейсбук“ руското посолство нарече български институции „евроатлантически подлоги“ . От пресслужбата на Министерския съвет разпространиха информацията, че по време на разговора между двамата премиерът е призовал руския посланик „да се придържа към общоприетите норми на дипломатическо общуване“, като е изискал от нея да се отнася с нужното уважение и да не използва обидни квалификации към българските институции.

Костадинов отговори задочно на премиера като пред журналисти в кулоарите на парламента обяви, че действително се е срещал „неофициално“ с руската посланичка на концерт, посветен на 3 март.

„Малко е несериозно, когато министър-председателят, след като се е срещал с руската посланичка, да отправя внушения към мен, че аз съм се срещал с нея. Едва ли не излиза, че само той има право на това нещо. Аз, за разлика от него, не съм си правил официална среща. Срещата беше на концерт, посветен на Трети март. Концертът беше ма 1-ви март в Деня на Москва. Получихме покана като представители на парламентарна група. На тази среща бяхме заедно 5 минути в рамките на дипломатическия протокол“, заяви той.

По думите му той бил казал на Митрофанова, че трябва да се съхрани живота и сигурността на българските граждани в Украйна, които не бива да бъдат потърпевши в този конлфикт и че ако има пострадали българи, то вината ще бъде и на Русия, защото те са тези, които провеждат тази операция. Костадинов обвини премиера, че той едва ли е казал същото на руския посланик, защото „не му пука за българите там“.

 

Задочната размяна на реплики между Петков и Костадинов започна още миналата седмица, когато лидерът на партия „Възраждане“ упрекна премиера заради изтеглянето на българските дипломати от Одеса, а той от своя страна му отговори с думите: „Защо като сте такъв мъж, не сте сега в Одеса? Да водите автобусите с българи и да ги спасявате. А не да се упражнявате в празни риторики!“

 

След този случай Костадинов се опита да посети Украйна и по-конкртено паметника на българските опълченци в Болград, но е бил задържан от украинските власти при влизането му в страната е бил уведомен, че няма право да посещава Украйна в следващите 10 години, тъй като е лидер на проруска политическа формация у нас. Той поискал да разбере откъде е била получена информацията, станала повод за задържането му, а отговорът според него бил, че украинските власти са информирани от „българското разузнаване“. Днес Костадинов определи това като „опит за убийство“.

 

 

 

 

Източник:Дневник

Comments

comments