Спецсъдиите до депутатите: Дами и господа, изселвате ни с принудителен конкурс

Дами и господа, ние не се явяваме на конкурс, а закривате съда, в който работим. Поставяте ни в принудителна конкурсна процедура, като ни принуждавате да кандидатстваме за места, което кандидатстване наподобява изселване“.

Това пишат съдиите от Специализирания наказателен съд в декларация до представителството на Европейската комисия, председателя на парламента, премиера, министъра на правосъдието и депутатите (виж пълния текст тук).

В нея те остро реагират на критериите за преназначаването им, които бяха въведени в приетия от правителството проект за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) за закриване на специализираните съдилища и прокуратури (виж проекта тук). Първоначалното предложение беше магистратите от закритите съдилища и прокуратури да бъдат преназначени по реда на чл. 194, ал. 1 от ЗСВ като те самите посочат къде искат да работят – да се върнат на старата си длъжност или на друга, равна по степен. В окончателния вариант на правителството обаче беше предвиден 30-дневен срок от обнародването на промените, в който двете колегии във Висшия съдебен съвет (ВСС) да разкрият длъжности в окръжните и апелативните съдилища и прокуратури, с оглед степента на натовареност, като за съдилищата да се гледат само наказателните отделения. След това магистратите ще имат 14 дни да подадат заявление, в което да кажат на коя разкрита бройка и в кой съд/прокуратура искат да работят.

Своеобразният конкурс, срещу който съдиите негодуват е свързан с новите текстове в преходните и заключителни разпоредби на ЗСВ, според които Съдийската колегия приема критерии за преназначаване, включващи последната комплексна оценка от атестирането, продължителността на стажа в съда и общ юридически стаж, както и предходно заемане на съдийска длъжност в съда, за който е подадено заявлението. Те ще се прилагат, когато за дадено място има повече от един кандидат. Текстовете предвиждат също съдиите, които не са преназначени на исканата длъжност да подават нови заявления за други останали разкрити места. Аналогично е и предложението на преназначаването на прокурорите и следователите.

„Категорично и твърдо се противопоставяме на начина на регламентиране на статута на магистратите във внесения законопроект за закриване на специализираното правосъдие. Предлагат се едни не само противоконституционни промени в Закона за съдебната власт, но и дискриминационни, репресивни, грубо нарушаващи магистратската независимост“, пишат в декларацията съдиите и подчертават, че предложените промени не са били подлагани на обществено обсъждане.

Според тях се получава противоречие в законопроекта с взаимно изключващи се разпоредби, тъй като описаните критерии за преназначаване противоречат на разписаната процедура по чл. 194 от  ЗСВ, която предвижда то да е без конкурс. Съдиите оспорват и решението да се разкриват първо места в съдилищата, а едва след това да се подават заявления от тях за заемането им. По думите им, такава уредба при закриване на общите съдилища не съществува.

„Въвежда се и задължение за кадровия орган на съдебната власт да съобрази разкритите места с натовареността на съдилищата и то само на наказателните отделения. Такова изискване също не е налице при преназначаване на магистратите от общите съдилища в случай на закриване на съд или намаляване числеността му.  Допуснато е безпрецедентно предварително изпълнение на решенията на ВСС за назначаване на магистратите, като им се налага да търпят действието на решение, което впоследствие може да бъде отменено“, се казва в декларацията, в която съдиите определят новите разпоредби за дискриминационни и противоконституционни, тъй като представляват пряко вмешателство на законодателната в съдебната власт.

„Въведени са дискриминационни критерии, които не представляват преназначаване по смисъла на чл. 194 ЗСВ, а са конкурс в спешен порядък, по извънредни, специални правила и в нарушение на конституционните принципи за несменяемост на магистратите и практическа отмяна на гаранциите за статута ни“, поясняват съдиите. Те виждат дискриминация в критерия за стаж и специално за по-голямата тежест на съдийския, което би поставило в неизгодна ситуация при преназначаването тези, които преди това са работили като прокурори или следователи.

„Стажът в прокуратурата и следствието очевидно се счита от вносителите на законопроекта за стаж от по- ниска ръка, без да се отчита, че именно стажът на един магистрат като следовател, прокурор и съдия е гаранция за по- всестранен поглед и по-богати практически умения. Никога и в нито една кариерна процедура по повишаване или преназначаване в съдебната власт не е поставян такъв критерий. Има минимално изискуем стаж, но няма санкции за това, че освен стаж като съдия магистратът е имал и друг стаж в съдебната система. Този критерий звучи цинично и абсурдно за магистрати с ранг „ВКС“, се казва в декларацията им.

Още по-странен според съдиите е критерият “предходно заемане на съдийска длъжност в съда, за който е подадено заявлението“. Според тях той предопределя „конкретни избраници“ и не е критерий, а предизвестен и предопределен избор.

„Формулата на принудително, задължително „изселване“ на магистрати е прецедент, репресия, посегателство както върху професионалния, така и върху личния ни живот. Определяме действията по внасяне на законопроект за изменение на Закона за съдебната власт с такова съдържание и мотивите му за политически натиск“, пишат съдиите и допълват, че това може да постави под съмнение безпристрастно разглеждане на висящите дела и да доведе до самоотводи.

Те са против и прекратяването на започналите конкурси, в които са участвали в последните години, като посочват, че закриването на вече открити бройки за магистрати е необосновано и немотивирано, а освен това е в правомощията единствено на ВСС. Според тях проектът за промени в ЗСВ създава привилегия на определена категория магистрати и ограничава правата на други.

Comments

comments