Отбелязваме Международния ден на жената

Повече от век хората по света отбелязват 8 март като Ден за жената. Това е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените.

Започнал само като политическо събитие за социалистите, празникът постепенно става част от културата на много страни.

В България денят се празнува и като Ден на майката, въпреки че според някои българи Благовещение (25 март) е християнският празник на майката и жената.

Първият Ден на жената е отбелязан на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия.

Идеята за създаване на Международен ден на жената се появява след бурната индустриализация и икономическа експанзия в началото на 20 век, която поражда протести за подобряване условията на труд.

Календарната дата се свързва с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк.

Международният ден на жената е национален празник в много страни, включително Русия, където продажбите на цветя се удвояват през трите или четирите дни около 8 март. В Китай много жени получават половин почивен ден на 8 март, както е препоръчано от Държавния съвет. В Италия на този ден е прието да се подарява цветето мимоза. Произходът на тази традиция е неясен, но се смята, че е започнала в Рим след Втората световна война. В САЩ месец март е месец на женската история. Президентска прокламация, издавана всяка година, почита постиженията на американските жени.

Тази година празненствата ще продължат да изглеждат малко по-различно заради коронавируса и се очаква да се проведат виртуални събития по целия свят, включително това, организирано от ООН. Организацията обяви своята тема за 2022 г. като „Равенството между половете днес за устойчиво утре“.

Comments

comments