Бойко Ноев: Арестуваният генерал е известен като Вальо Шпионина

Бившият военен министър нарече акцията на прокуратурата поредна „пушилка на Гешев“

 

Арестуваният от прокуратурата по обвинение за шпионство в полза на Русия български генерал от резерва е известен като Вальо Шпионина. Това обяви пред Нова тв бившият министър на отбраната Бойко Ноев. Така той отговори на въпрос как ще коментира задържането и обвинението от страна на прокуратурата срещу бившия високопоставен български офицер Валентин Цанков.

„Това е игра за наивници, пушилка. Този, който го заловиха, е известен като Вальо Шпионина, всичко го знаят като такъв. И много изследователи и анализатори са писали за него и неговата дейност. Това че в този момент Гешев прави циркове в този момент е ясно за всички“, обяви бившият военен министър.

На въпрос защо е бил известен като Шпионина – защото се е знаело за негови контакти с Русия или е иронично казано, Ноев отговори: „Приемете го като ирония, както имаше един виц – за Гаребед шпионина, който живее на третия етаж“. „Да не се лъжем по пушилките на Гешев“, добави бившия военен министър.

Малко по-рано и съпредседателят на „Демократична България“ и бивш шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов коментира, че обявеният от прокуратурата казус е отпреди няколко години. „Сега се използва ситуацията, в която г-н Гешев да се опита да лустроса по някакъв начин имиджа на специализираната прокуратура, защото знае, че предстои закриване на специализираната прокуратура и съд. След дъжд качулка“, коментира Атанасов.

„Прав е Атанасов, че това е претопляне на стара манджа. Да се направи хронология на внезапните пробуждания на прокуратурата, когато започнат да провиждат рушки шпиони в България. Забелязва се една корелация. Обикновено те виждат руски шпиони, котано или се засяга специализираното правосъдие, или се констатират слабости на главния прокурор“, коментира и правосъдния министър Надежда Йорданова в предаването „Денят с Веселин Дремджиев.

Ден по-рано прокуратурата се похвали, че е арестувала и привлякла като обвиняем български генерал от резерва за шпионаж в полза на чужда държава – Русия. Според официалното съобщение на държавното обвиненени от 2016 г. до настоящия момент той „се е поставил в услуга на чужда държава, за да й служи като шпионин, извършвайки нерегламентирана разузнавателна дейност“. „Същият е координирал своите действия с руски гражданин, за когото е установено, че е лице с дипломатически имунитет – съветник в политическата секция на посолството на Руската Федерация в София, чиито действия нарушават Виенската конвенция за дипломатически отношения и накърняват държавния суверенитет на България“, твърдят още от прокуратурата.

Дори само това поставя въпроса как така прокуратурата и службите не са успели цели 6 години да разберат за дейността на въпросния генерал и какво са правили през това време. Отгоре на всичко става дума за време, в което той вече не е бил на служба, което пък поставя въпроса как е имал класифицирана информация, която да предава. Много преди това генералът е заемал ключови позиции като аташе в Лондон и Вашингтон, и като представител в НАТО и съветник на министър. Някои от тези длъжности той е заемал преди 20 години. Проблемно в тезата и обвинението на прокуратурата е и как той е предавал тайните на един и същи човек в руското посолство, след като се знае, че дори разузнавачите имат мандати.

Поставя се и въпроса и, че ако е вярна тезата на Ноев как всички са знаели за Шпионина, за това, че той е минавал през обучение в Москва и ГРУ, то той през годините е заемал толкова ключови постове в различни парламенти, правителства, при различни министри на отбраната. Няма отговор и на въпроса какво точно са правили през цялото това време и службите, и прокуратурата.

Comments

comments