Васил Данов: Очаквам руския народ скоро да свали Владимир Путин

 

“Диктаторът първо губи легитимност и уважението на собственото си население, след непосилните жертви, които народът е принуден да дава в името на неговата химера и на илюзиите, че може дълго време да лъже много хора и да остане на власт. Очаквам руснаците скоро да свалят Путин, без да стигаме до световна термоядрена война“, казва пред БНР Васил Данов, капитан първи ранг от запаса, представител на Атлантическия съвет на България:

„Идват и загубите на външния фронт, където диктаторите се опитват да лапнат по-голям къс от земята, от този, които биха могли да погълнат“, добави той.

“Войните протичат по най-различен начин в зависимост от военнотехническите възможности на нацията и то времето, в което се водят. Но от хилядолетия има нещо общо, че народ и войска, която има висок дух и защитава родната си земя са непобедими“, добави Данов.

„Напредъкът на човечеството доведе до там, че всички модерни държави да притежават и да развиват малки професионални армии, за да може останалото население да води мирен живот, да развива своите способности, не в областта на въоръжението и на въоръжената борба. Това до момента е достижението на човечеството, по–добро засега няма“, заяви той.

„Украйна е в малко по-благоприятно положение, защото там населението и войските се готвеха осем години за тази война“, допълни членът на Атлантическия съвет у нас.

„От 2014 г. насам цяла Украйна беше въвлечена във войната в Източна Украйна и след превземането на Крим. Хората можаха, колкото успяха да се подготвят за тази война. И населението като доброволци, и помощници на войските, и самите войски“, каза още Васил Данов.

„Лошото е, че всички ние членове на НАТО и ЕС не направихме достатъчно, за да бъде възпрян Путин още тогава през 2014 г., а не сега с догонващи мерки да бъде ограничавана руската държава. Мерките са справедливи, закъснели и ще доведат до резултат, но вече загинаха хиляди хора“, добави той.

Comments

comments