„Галъп“: 66% от българите са против зеления сертификат

Мнозинството от избирателите са категорично против нови избори, твърдят от социологическата агенция

 

66% от българите са противници на зеления сертификат. В негова подкрепа се обявяват само 23.6%, а останалите се колебаят. Това твърдят от „Галъп интернешънъл болкан“ в последното си изследване. Такива резултати означават, че анонсът на правителството за срочно отпадане на сертификата e в съзвучие с обществените настроения и е дошъл навреме, смятат социолозите.

Българите се обявяват категорично против провеждането на нови предсрочни парламентарни избори. 55.6% от запитаните не желаят такива, а 17.5% допускат, че вот може да е необходим. Останалите се затрудняват да изразят мнение по въпроса. Това означава, че е налице умора от отминалата година, когато се проведоха три избора, както и липса на жизнена политическа алтернатива в очите на хората, смятат в „Галъп“.

Политическите нагласи остават сравнително непроменени. ПП се ползва с подкрепата на 19.6% от избирателите с право на глас, следвана от ГЕРБ – с 14.2%. 7.9% предпочитат ДПС, а 6.1% – ИТН. БСП изпада до петото място с 5.5%, а ДБ остава шеста с 3.4%. „Възраждане“ събира подкрепата на 2.5%. Нежелаещите да гласуват, както и онези, които не биха подкрепили никого, са най-големият дял – общо 35.2%.

Електоратът на ПП не може да се определи като твърд, а по-скоро като мрежа, смятат изследователите. Наблюдава се известна ерозия в подкрепата за ИТН, както и загуба на авторитет при БСП.

Comments

comments