Демерджиев обвини спецпрокурорите в двоен стандарт след „Магнитски“

Снимка: Булфото

Служебният министър на правосъдието Иван Демерджиев направи на пух и прах специализираното правосъдие, в чиято защита главният прокурор Иван Гешев организира днес конференция в Бояна. Както и лятото, когато имаше законодателни предложения за закриването на спецправосъдието, така и сега, когато това е една от заявките на формациите от бъдещата управляваща коалиция, основен защитник на тези институции е главният прокурор.

САЩ оповестиха, че най-голямата им антикорупционна акция е срещу Делян Пеевски, Васил Божков, Илко Желязков и свързаните с тях лица и фирми, каза министърът по време на конференцията, визирайки санкциите по закона „Магнитски“. И след обявяването на санкциите обаче „българската специализирана прокуратура отново не оправда своето съществуване като показа различен стандарт в отношението към уличените в корупция и подходи по противоположен начин в зависимост от това дали бяха в близки отношения с представители на властта или в конфликт с такива“, посочи министърът.

По думите му няма място за съмнение, че спецсъдът и спецпрокуратурата трябва да бъдат закрити. „Важният въпрос е следва ли да има специализирано правосъдие и в каква форма“, продължи той. Демерджиев посочи, че за своето съществуване спецправосъдието не е убедило никого в своята ефективност, обективност, безпристрастност и в крайна сметка от необходимостта да го има. Нещо повече – създали са усещането, че често служат за саморазправа от страна на властимащите вместо да са техен коректив и да се борят с корупцията по високите етажи.

Министърът даде за сравнение съседна Румъния. През 2016 г. там на съд са пратени 1273 представители на властта, сред които трима министри, шестима сенатори, 11 депутати, 16 магистрати, кметове. Влезли в сила са 870 присъди срещу хора от властта, в това число на един министър, двама сенатори, осем депутати, деветима съдии, толкова кметове, евродепутат, депутати и т.н. „Всички знаем колко са тук делата и колко са присъдите. Сравнението не говори добре за ефективността на българските институции“, обобщи той.

 

 

 

 

 

 

Източник: СЕГА

Comments

comments