Спад на заразените с коронавирус в Пиринско, но и ваксинирането остава слабо

Тенденцията за намаляването на разпространението на Ковид-19 в Благоевградска област остава трайна. Броят на новорегистрираните случаи за последното денонощие към вчерашна дата беше 29.

Заразната заболеваемост падна до 457 броя на 100 000 души население за 14 дни, според справката на РЗИ. Чувствително по- малко са хоспитализираните болни, като неусложнените случаи са 279 и вече има 100 свободни легла в 7-те лечебни заведения в Пиринско. 16 са пациентите на интензивно лечение, 11 са свободните легла в реанимационните отделения.

„Четвъртата вълна отминава, показател за което са по-малкото изследвания за Ковид-19. От днешните 40 проби за PCR 17 са положителни”, каза шефката на микробиологичната лаборатория в МБАЛ – Благоевград д-р Цветанка Иванова. Тя е изпратила нова серия клинични проби за целогеномно секвениране в Националния център по заразни и паразитни болести.

„Засега не е установен новият вариант на коронавируса „Омикрон”,  но продължаваме да търсим и най-вероятно ще бъде открит, включително и тук”, прогнозира д-р Иванова. Притеснителното е, че остава устойчива тенденцията за слаб ваксинационен процес. „Имунизират се хора, които се притесняват и са загрижени за своето здраве. Те си правят изследвания и си поставят трета доза ваксина. Останалите, които са болшинство, не се ваксинират. Дано само Европейската комисия не ни наложи някакви санкции за вялата ваксинация, каквито гласове се чуват“, добави д-р Иванова. Интересът към ваксините в Пиринско е в ниските нива – от началото на имунизационния процес общият брой ваксинации са 118 135, като със завършен курс са 63 095 лица, поставените бустерни дози са 3730. Под домашна карантина са 2208 лица.

 

 

 

 

 

 

Източник: struma.bg

Comments

comments