Спешни медици от Благоевград на протест: Новият метод на заплащане за пациенти с COVID-19 е несправедлив

Медици от Спешно приемно отделение – Благоевград излязоха на протест днес,  недоволни от новия метод за плащане на пациентите с COVID – 19.

Медиците обявиха, че са  готови за блокада, ако не им бъдат изплатени обещаните бонуси за работа „на първа линия“ с КОВИД заразени. Те би трябвало да получават по 1000 лв. над заплатите си при работа със заразени, но за юли месец – например, повечето са получили само около 250 лв.

Според тях,  решението на Министерството на здравеопазването ги ощетява,  на фона на започналата четвърта вълна на пандемията.

Д-р Рая Илиева обясни, че в началото на пандемията спешните медици са получавали по 1 000 лв. за работа с пациенти, болни от коронавирус.

„Сега се твърди, че за да получим някаква сума, трябва да имаме поне по 1 пациент. Всъщност няма
никакво значение дали са повече. Ако нямаме нито един такъв пациент в дежурство, то няма да
получим нищо. За юли месец, лично аз съм получила около 280 лв.“, обясни д-р Илиева.

Д-р Жанет Цветкова допълни, че в спешното отделение, в което работи  рискът да се заразят с коронавирус е много по-голям, отколкото за лекарите в отделенията, тъй като в Инфекциозно отделение например, или в Реанимация, лекарите са  много по-подготвени и защитени когато влизат и знаят, кои пациенти са заразени и съответно вземат предпазни мерки.

„Докато ние,  не знаем при какви хора отиваме. Не съм съгласна с това разпределение на средствата“, коментира д-р Илиева.

Готови сме да блокираме СПО, ако не се удовлетворят исканията ни. Това е протест към министерството, а не към болницата, защото тя е с вързани ръце, уточниха служителите.

Те са подготвили и писмено  становище до здравният министър Стойчо Кацаров.

 

Comments

comments