Рашков: Лицето, спряло проверката за полицейското насилие, е вече член на Европрокуратурата

Парламентът с извънредно заседание за насилието върху протестиращи

Преписката по полицейското насилие на протестите. Нямаме данни прокуратурата да е образувала наказателно производство. Към момента този прокурор е член на Европейската прокуратура. Да се надяваме, че не си е заслужила мястото в европрокуратурата по този начин. Това коментира служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

„Не трябва да поставяме знак на равенство между 10-ината полицаи, чиито действия сега ще обсъждаме. По-голямата част от българските полицаи съвестно вършат своите действия. Не трябва да оставаме безразлични, когато се натъкнем на нещо подобно, което видяхме. Същевременно се оказва, че никой не е взел никакви мерки“, обяви Бойко Рашков.

По думите му за случилото се на 10 юли 2020 г. има три проверки, които са предприети в СДВР.

Според него камерата при колоната е записала всичко, записът се е съхранявал в НСО до 17 юли, когато записът е изискан от СДВР. „Записът е бил в едно поделение на МВР и предходният министър трябва да каже дали е бил крит този запис“, добави служебният министър на вътрешните работи.

Според него поведението на полицаите граничи с престъпление, а до ден днешен нито един полицай не е подведен под наказателна отговорност. „До този момент българската прокуратура нищо не знае. След като излезе този запис, изведнъж тя се самосезира. За да се самосезира, ние трябва да приемем, че тя не е е знаела за случая зад колоните“, продължи вицепремиерът на Радев.

Comments

comments