4 държави в ЕС със забавени планове за възстановяване – България, Нидерландия, Унгария и Полша

epa09341924 European Commission vice-president Valdis Dombrovskis (L) and Slovenia’s Finance Minister Andrej Sircelj (R) give a joint press conference at the end of an Economic and Financial Affairs Council (ECOFIN) of Finance Ministers’ meeting, at the European Council in Brussels, Belgium, 13 July 2021. EPA/STEPHANIE LECOCQ

Европейската комисия поиска от унгарското правителство още време да оцени плана за това как ще използва своя дял от 750 милиарда евро фонд за възстановяване на Covid-19 от ЕС и обмисля подобно удължаване и за Полша.

Много държави искат да използват част от своя дял за финансиране на научни изследвания, иновации и образователни дейности, но първо техните планове трябва да бъдат одобрени от Комисията, а след това и от колегите им от националните правителства в Съвета на ЕС.

Плановете се проверяват по критерии, включително делът на средствата, посветени на екологичната устойчивост и цифровизацията.

Последното одобрение от Комисията бе на Чехия на 19 юли, след представянето му на 2 юни. Съветът трябва да одобри официално плановете на Хърватия, Кипър, Литва и Словения през следващите дни, като общия брой на напълно одобрените планове е 16.

Валдис Домбровскис, заместник председател на ЕК заяви, че неговата институция е поискала от Унгария още два месеца, за да оцени плана. Комисията е загрижена от предложените от Унгария мерки за борба с корупцията.

„Това, което предложихме на унгарските власти, е удължаване до 30 септември„, каза Домбровскис.

Той каза също, че Комисията не изключва удължаване на срока за оценка на полското правителство. „Не е изключено, че ще ни е необходимо още повече време„, каза той.

Полша отговори на ЕС, че няма право да се бърка в чужда съдебна система и конституция

Словенският финансов министър Андрей Ширцел, който бе председател на среща на финансовите министри на ЕС по време на юлско-декемврийското словенско председателство на Съвета по-рано, заяви, че очаква двата плана, които все още не са представени за оценка – от Нидерландия и България – да бъдат получени „скоро„.

Както България, така и Нидерландия са със смяна на правителствата през периода, в който е трябвало да бъдат изготвени плановете.

Изследователски организации в Нидерландия изразиха тревога от невъзможността на страната да представи своя план.

Comments

comments