Първо отхвърлиха, а после приеха искането на Борисов и Илко Стоянов да не бъдат депутати

Централната избирателна комисия прегласува подадените заявления от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и от новоизбрания кмет на Благоевград Илко Стоянов, с които те искат да не бъдат обявени за избрани за народни представители.

След близо едночасова почивка от присъстващите осем членове на ЦИК при гласуването на заявлението на Стоянов седем бяха „за“ и един „против“, а при прегласуването на заявлението на Борисов шест бяха „за“ и двама „против“.

Председателят на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов беше избран за депутат в новия парламент. Това стана ясно от заседанието на ЦИК, проведено тази вечер, предаде „Нова“.

Дойде гласуването и изведнъж се оказа, че решението да бъде одобрено заявлението на Борисов не събира необходимото мнозинство от две трети. „Току-що ЦИК очевидно прие едно политическо решение … Постигнахме поредния абсурд в този състав“, изригна членът на ЦИК Йорданка Ганчева, която беше докладвала заявлението на Борисов“, предава „Сега“.

Около час по-късно комисарите се събраха – но от 12 присъстващи бяха намалели на 8 души. Съгласие по темата нямаше, изглежда просто повечето несъгласни си бяха тръгнали. Така останалите разполагаха с мнозинство, прегласуваха заявленията и ги одобриха. Стоянов можеше спокойно да бъде кмет, а Борисов – политически лидер извън парламента.

От промяната в съотношението на силите на ЦИК спечелиха други двама кандидати – Николай Колев от ДПС и Григор Горчев от ГЕРБ-СДС. Техните заявления за отказ от депутатските места също бяха приети.

Припомняме, че по-рано днес самият той обяви, че най-вероятно няма да влезе изобщо в парламента. Мотив за това е да не пречи на разследването или разследванията, които са започнали срещу него. „Като гледам как са ме почнали…“, заяви лидерът на ГЕРБ, който вчера уведоми медиите, че е извикан на разпит в ГДНП.

Comments

comments