Пристигнаха бюлетините за частичните избори за кмет на Благоевград

73700 бюлетини за предстоящия частичен вот за кмет на община Благоевград пристигнаха малко след 11.30 ч., днес. Лично председателят на ОИК – Благоевград, Мартин Бусаров, отпътува тази сутрин за столицата за да приеме отпечатаните бюлетини. Те бяха разтоварени и складирани в Зала № 5 на община Благоевград.

В 120 секции ще се гласува само машинно, а в 19 – с хартиени бюлетини, поясни Бусаров и уточни, че хартиени бюлетини ще има във всички секции и трябва да бъдат разпределени, съгласно Изборния кодекс във всяка една секция. С хартиена бюлетина ще се гласува само ако възникне проблем с машината, тоест бюлетината ще бъде ползвана като резервен вариант за гласуване.

Предстои този късен следобед и утре да се извърши разпределението на бюлетините по всяка секция от общо 139-те секции. В събота, в предизборния ден, ще бъдат предадени на членовете на СИК и ще бъдат транспортирани до избирателните секции.

В събота по график ще бъдат доставени във всяка секция и машините за гласуване. В 120 секции ще има 174 машини. В 54 секции ще има по две машини. Всички секции са годни да проведат гласуването в неделя, увери Мартин Бусаров.

Към момента са проведени три обучения на членовете на СИК. Днес предстои още едно с две демо машини. Членовете на комисии нямат право да дават инструкции на избирателите за работата с машините и да стоят близо до устройствата. Всеки гражданин трябва да се справи сам с машинното гласуване.

 

 

 

Източник: радио Благоевград

Comments

comments