Откриха черната кутия на разбилия се МиГ-29

Открита е черната кутия на разбилия се в Черно море изтребител МиГ-29. Това научи NOVA от източници в министерството на отбраната.

Две седмици след катастрофата, при която загина майор Валентин Терзиев, военните се опитваха да локализират мястото на инцидента и да достигнат до отломките на самолета.

„Черната кутия беше намерена и извадена от повече от 70 м дълбочина. В момента се намира на борд на кораб от българския военноморски флот. След 2-3 часа той ще бъде на пристанище „Варна”, откъдето ще бъде транспортиран на летището. Самолет вече лети натам. Кутията ще бъде взета и транспортират към „Граф Игнатиево”, където ще бъдат снети данните от нея”, заяви служебният военен министър Георги Панайотов.

„Състоянието й според доклада е следното: външната обвивка е нарушена, но имаме основания да смятаме, че вътрешната която съдържа информацията, е здрава и не е повредена, което ни дава надежди, че тя може да бъде снета днес в рамките на деня”, заяви той.

И допълни: „Ще имаме информация за всички параметри на самолета, височина, работили ли са двигателите, траекторията на самолета. За всичко това ще получим информация, дай Боже, ако не е повредена”.

Панайотов обяви, че данните няма да бъдат съобщени на медиите, а на разследващите органи. „Има законов срок, в който трябва да излязат резултатите и той е 30 работни дни“, обясни още той.

Comments

comments