Срещата Байдън – Путин: 5 часа преговори без храна, пресконференция и големи очаквания

© Reuters

Джо Байдън ще се срещне днес за пръв път като президент на САЩ лично с Владимир Путин в Женева, но никой не очаква някакъв пробив в отношенията, които и двете страни признават, че са в най-ниската си точка от доста години насам.

Руският президент ще пристигне пръв за преговорите, които е предвидено да преминат през 3 етапа в продължение на 4-5 часа, без прекъсвания и обяд или вечеря, без подписване на някакви документи, както и без съвместна пресконференция.

Разговорите във вила от XVIII век на брега на Женевското езеро бяха предложени от американския президент и засега максималното, което се очаква от тях е малко по-стабилни и предвидими отношения с Москва, както и установяване на пряк диалог с новата администрация във Вашингтон и търсене на реално действащи механизми по теми от общ интерес.

Путин пристига пръв, а по програма в 13 часа (14 часа българско време) започва среща на президентите и външните министри, последвана от присъединяването им към по-широкия състав на националните делегации, кафе пауза и още една сесия за разговори.

Разногласията на Москва и Вашингтон се простират върху почти всички теми, а Байдън е критикуван у дома, че изобщо се среща с руския президент в момент, когато управлението му става все по-репресивно. Но в същото време и подходът на Запада да налага нови и нови санкции не постига целта си – да накара Путин да промени поведението си както в чужбина, така и към собствените си граждани.

Обхватът на обсъжданите проблеми е определен предварително и дори е уточнена последователността на разглеждането им. Започвайки от двустранните отношение, те се простират до стратегическата стабилност, борбата с киберпрестъпленията и хакерските операции и намесата в демократични избори, икономическо сътрудничество, промените в климата, Арктика, Сирия, Украйна, Близкия изток, иранската ядрена програма, Либия, Афганистан, ситуацията на Корейския полуостров, войната за Нагорни Карабах и почти сигурно събитията в Беларус и съдбата на Алексей Навални…

Затова и в руската делегация например участват и хората на Кремъл, водещи по ключови теми като Украйна и Сирия, както и началникът на генералния щаб на армията ген. Валерий Герасимов.

Но какво ще стане, ако Путин отхвърли всички американски искания, каквито са сигналите, идващи от него досега? Руският президент отрича изобщо страната му да е свързана с определени събития, а това не дава много надежди той да намали агресивните действия на Москва, още повече че не той поиска тази среща.

„Няма гаранции, че може да промениш поведението на един човек или страна“, каза в неделя Байдън. „Автократите разполагат с огромна власт, не се отчитат пред обществото си. И е много вероятно, когато реагирам, това да не го убеди и да продължи по същия начин.“

Но има нещо ново, по което Вашингтон и Москва искат да разговарят, и това е бързо растящата роля на новите технологии и договарянето на някакви правила за поведение в киберпространството. Според „Нюзуик“ Путин има интерес от глобално споразумение за ненападение с информационни технологии – сфера, превръщаща се в ново поле за надпревара във въоръжаването без ясни граници кое може да се сметне за първа атака, предизвикваща ответен удар.

„Искам Байдън много ясно да обясни на Путин какъв е рискът – че няма да бездействаме, ако Русия ни атакува, и ние ще определим кое събитие е за нас „цифров Пърл Харбър“, т.е. Русия няма да контролира динамиката на ескалация“, коментира Ивлин Фаркас, бивш зам. помощник-секретар на отбраната по въпросите на Русия, Украйна и Евразия.

Байдън пристига на разговорите веднага след срещите на върха на Г-7, НАТО и ЕС – САЩ, т.е. със съвсем актуална подкрепа от демократичния свят. За Путин обаче това е четвъртият американски президент, откакто е на власт, и досега умело е приключвал подобни разговори с обещания, след което продължава по своя си начин.

На този етап „сверяването на часовниците“ и уточняването на механизми за избягване на неразбирателства може да се приеме за добър резултат. Занижените очаквания си личат и от това какво внимание обръщат на събитието западните медии – часове преди срещата то изобщо не е сред водещите заглавия.

Сходства и различия

Киберсигурност и хакерски атаки

 

Професионалните атаки на престъпници, за които се съобщава, че са свързани с Русия и напоследък два пъти бяха насочени към критична американска инфраструктура. ФБР не посочва никакви доказателства, показващи участието на руското правителство в атаките, а Путин отвръща, че е абсурдна идеята, че Русия е отговорна. Но Байдън възнамерява да повдигне въпроса и да настоява руските власти да предприемат репресии срещу такива киберпрестъпници, както и да не се месят във вътрешната политика на САЩ.

 

Човешки права и Навални

Байдън заяви, че неговата администрация ще даде приоритет на глобалното насърчаване на правата на човека и демокрацията и няма да избягва да предупреждава страните за техните действия. Вашингтон разкритикува Москва заради предполагаемото отравяне на Навални и заяви, че той трябва да бъде освободен. Кремъл, който отрича отравянето, заяви, че руската политика е вътрешен въпрос, Вашингтон трябва да стои настрана от нея и няма да приема лекции от страна, за която смята, че има много собствени проблеми с правата на човека.

 

Ядрените оръжия

Двете най-големи ядрени сили в света искат да говорят за контрол на оръжията, за да осигурят стабилни отношения между своите военни. През февруари те удължиха за пет години новия договор START, който ограничава броя на стратегическите ядрени бойни глави, ракети и бомбардировачи, всеки от които може да бъде разгърнат на дежурство. Москва желае удължаване, което да включва по-нови системи. След отпадането на Договора за ядрените сили със среден обсег през 2019 г. Русия също иска да сключи сделка, според която нито една от страните не разполага някои наземни ракети в Европа. За подобна идея и на Запада беше писано в медиите преди идването на Байдън в Европа.

 

Украйна

САЩ са най-мощният съюзник на Украйна след анексирането на Крим от Русия през 2014 г. В понеделник лидерите на НАТО повториха решението от 2008 г., че Украйна може един ден да се присъедини, но Байдън каза, че Киев трябва първо да изкорени корупцията и да изпълни други критерии. Путин беше казал, че за него Украйна е „червена линия“ и иска Вашингтон да се държи настрана от нея.

 

Посланици и консулски служби

Статутът на дипломатическите мисии е област, в която двете страни смятат, че може да има място за напредък. Русия изтегли своя посланик във Вашингтон Анатолий Антонов през март, след като Байдън заяви, че вярва, че Путин е „убиец“, докато Джон Съливан, посланикът на САЩ в Москва, се завърна във Вашингтон за консултации през април. Споразумение и двамата дипломати да се върнат на длъжностите си ще изпрати сигнал, че е постигнат известен напредък. Може да има място и за минисделка за визи и персонал на посолството.

 

Задържани

Русия задържа бившия американски морски пехотинец Пол Уилан по присъда за шпионаж и Тревър Рийд, друг бивш американски морски пехотинец, за предполагаемо нападение над полицай. И двамата отричат неправомерни действия. Семействата им настояват за освобождаването им преди срещата на върха. Запитан дали би помислил за размяна на затворници, Путин каза пред NBC News: „Да, да, разбира се.“

По-рано руският адвокат на Уилън допусна, че Москва ще се интересува от сделка, която би върнала у дома търговеца на оръжие Виктор Бут, както и Константин Ярошенко, пилот, осъден за конспирация за контрабанда на кокаин в САЩ.

 

Беларус

Кремъл заяви, че очаква Путин и Байдън да обсъдят Беларус, близък руски съюзник, потънал в криза миналата година. С помощта на Москва досега Александър Лукашенко избяга от бурята, като извърши жестоки репресии. Приземяването миналия месец на търговски самолет и арестът на дисидент на борда предизвика възмущение на Запад. Байдън вероятно ще критикува Путин заради подкрепата му за Лукашенко и ще го разпита относно плановете да продължи напред с интеграцията на двете страни икономически и политически. Путин разглежда Беларус като част от сферата на влияние на Русия и двамата лидери едва ли ще постигнат някакво съгласие.

 

Сирия

Байдън ще пита Путин за очевидното нежелание на Москва да продължи операция за трансгранична помощ, подкрепена от ООН в Сирия, чийто мандат трябва да изтече следващия месец, и ще призове Путин да я подкрепи, каза американски служител. Путин заяви пред NBC, че Русия смята, че Западът трябва да разпределя всяка помощ, която предоставя на Сирия чрез централното правителство, обвинявайки го, че не го прави, за да избегне президента Башар Асад.

 

 

 

 

 

Източник: Дневник

Comments

comments