Петков: Открихме нарушения при още два язовира

„Тази събота и неделя посетихме още два язовира – „Злати войвода 3” и „Злати войвода 4”. Там, както и в „Пазар дере”, няма вода. Те са и затревени”. Това заяви на брифинг министърът на икономиката Кирил Петков.

„На 31 тези три язовира са предадени от държавната фирма „Монтажи” към Държавната консолидационна компания. И до ден днешен обаче не са предадени към държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири“. Това означава, че въпреки че всички пари са платени, тези три язовира още не са влезли в експлоатация. По закон в момента те не могат да бъдат завирвани, в тях не може да има вода и не могат да се използват нито за поливане, нито за други цели”, каза още Петков.

Той бе категоричен, че това е безстопанственост. „Едни пари са похарчени, язовирите са изградени, но протоколите за предаване не са довършени и държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири“ не може да прави нищо друго, освен да отвори шлюзовете и да не може тези язовири да се завирят. Затова са така празни”, поясни министърът.

2,350 млн. лева струва ремонтът на „Пазар дере“, 1,913 млн. на „Злати войвода“ 3  и 547 000 лв. за „Злати войвода“ 4.

По думите му транспортните разходи са едни и същи, въпреки че става въпрос за различни области – Сливен и Ловеч. „Плащани са по 1,16 лв. за превозване на тон земна маса на километър, което е 5 пъти по-скъпо от пазарната цена“, каза Петков.

„Още днес ще поискам Държавната консолидационна компания да ми обясни защо 6 месеца не е предала тези три язовира за експлоатация и защо цените са толкова високи“, заяви още той.

Comments

comments