И в „Пирогов“ тече проверка за фалшиви хоспитализации

„Има предварителни данни за фалшиви хоспитализации и в „Пирогов”. Към момента в лечебното заведение тече проверка на НЗОК“. Това каза в студиото на „Здравей, България” на Нова телевизия зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров. Здравната каса проверява и други болници за същото нарушение. „Не става въпрос за чистка, но в страната и София има няколко проблеми болници“, каза още Петров.

„Пирогов“ е третата голяма болница в София, в която се подават сигнали за нарушения. Фалшиви хоспитализации бяха установени и в болница „Лозенец“, макар че там това е по-малкият проблем, а големият скандал е с незаконните трансплантации. В „Александровска“ пък има твърде големи загуби в последните години, когато шеф на болницата е бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов.

Ръководствата на „Лозенец“ и на Александровска бяха сменени, но Агенцията по вписвания блокира вписването на новите шефове, което разпали конфликт между институциите. Вчера здравният министър Стойчо Кацаров обвини агенцията в произвол, заяви, че цялата работа е нагласена между агенцията и бившите болнични шефове и поиска оставка на директора й Габриела Козарева. По случая тече проверка на правосъдното министерство.

Снощи Кацаров директно обвини предшествениците си в министерството Кирил Ананиев и Костадин Ангелов, както и МВР и ДАНС, че са покровителствали незаконните трансплантации в Правителствена болница. „За всеки един от случаите е извършвана проверка, изпращани са данни, че това са фалшиви самоличности, както на здравния министър – и на Кирил Ананиев, и на Костадин Ангелов, и на ДАНС и на МВР. Никаква реакция от когото и да било няма. Документацията, която е изпращана, не е съхранявана. Те са покровителствали този процес. Всичко е заметено под килима“, каза пред Би Ти Ви служебният здравен министър. Кирил Ананиев твърди, че не е имал информация за тези случаи, а Костадин Ангелов обвини наследника си, че се възползва от проверки, които той е наредил.

„Няма съмнение, че бившият министър е сезиран за тези нарушения“, заяви тази сутрин и зам.-министърът Димитър Петров. Министерството ще се опита да изясни със съдействието на МВнР има ли истина в публикации на украински вестник, че има починал донор след операция в България.

По адрес на проф. Тодор Кантарджиев, срещу чието пенсиониране днес отново има насрочени два протеста на негови колеги, Петров бе категоричен, че министерството няма да преразгледа решението си.

Comments

comments