Здравният министър: В началото сме на третата вълна на COVID-19

За последните седмици отчитаме устойчива тенденция на увеличаване на случаите с позитивен тест за COVID-19. Паралелно с това успяваме да запазим устоичиви места на заболеваемост в Европа. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов започна седмичния брифинг за разпространението на коронавируса в страната.

Ангелов отбеляза, че в последните дни отчита една тъжна закономерност в обществените реакции относно прилаганите мерки.

Той обяви, че България е в началото на третата вълна на заразата. В отговор на въпрос посочи, че, когато заболеваемостта в страната достигне 200 на 100 хил. души за 14 дни, щабът ще вземе мерки.

По думите му 56 години е средната възраст на новорегистрираните случаи. 29 са лицата под 19 години. „3230 души има в болница. 273 са настанените в интензивни структури“, добави министърът.

71 години е средната възраст на починалите. За последното денонощие, а областите Благоевград, Варна, Габрово, Пазарджик, Силистра, София област, Хасково и Шумен са с най-много заети легла.

Ангелов се оплака от коментарите в обществото, че когато се затягат мерките има обвинения, че се пречи на икономиката, а когато се разхлабват, общественото здраве се поставя под заплаха.

С 32% е увеличена заболеваемостта от коронавирус за една седмица, а спрямо две седмици по-рано с 54%. Смъртността е увеличена с 4%, каза от своя страна председателят на НОЩ Венцислав Мутафчийски.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев от своя страна каза, че заболеваемостта е повишена в цяла Европа и затова няма раздвижване в класацията. У нас тя е 99 на 100 хил. души, а от понеделник – вече е 140, което ще се отрази следващата седмица. Засега сме на 26-то място в ЕС.

По отношение на смъртността сме на 15 място в ЕС.

В момента обаче имаме 12 области в червената зона, 12 в оранжевата и само 4 в жълтата.

Comments

comments