Кантарджиев: 8 българи са заразени с новия вариант на COVID-19

Това е доказано чрез изследвания в Националната референтна лаборатория

„За първи път мога да заявя официално, че в Националния център доказахме осем щама от пациенти – българи, които имат характеристиките на новия вариант на английския щам или английската генетична линия”. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев в ефира на „Панорама”.

„17 мутации бяха потвърдени днес, направиха го двамата ръководители на референтни лаборатории доц. Иван Иванов и доц. Ивайло Алексиев. И двамата са с медицински специалности по вирусология и микробиология. Направиха го брилянтно и съм много доволен, че доказахме, че в нашата страна го има английския вариант. Сега вече ще започнем едно много по-сериозно проучване в нашата страна да видим какво е разпространението”, заяви още той.

Проф. Кантарджиев беше категоричен, че ваксините предпазват и от новия щам на коронавируса.

„Ваксината го лови. Това е доказано. Ваксините унищожават и този мутирал вирус. Лошото е, че е по-заразен. Досега 10 души заразяват 22, а сега 10 ще заразяват 29. При спазване на мерки можем да ограничим разпространението на този вирус, поясни професорът.

Comments

comments