Групата на прогресивните социалисти: Президентът да наложи вето на промените в Кодекса на труда

Днес, 16 декември, на брифинг в Народното събрание, Групата на прогресивните социалисти излезе с позиция относно предлаганите промени в Кодекса на труда. Поместваме без съкращения текста на огласената от тях позиция:

Очаквано, логично и необходимо е Президента на Република България да използва конституционното си право и да наложи вето на Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда. По този начин той ще оправдае и очакванията на левите избиратели, които дадоха подкрепата си за неговия избор, за да бъде истински институционален регулатор в полза на една социална политика за защита на хората на наемния труд.

Декларираната позиция, като основен акцент на управленската програма изготвена от стратегическия център при Президента на Република България, е поставила във фокус човека, което е основна, съществена част от нашето политическо верую на прогресивни социалисти. Ние го демонстрирахме с редица законодателни инициативи.Промяната на статуса на работещите бедни не трябва да бъде за сметка на здравето и пълноценната им почивка, а в резултат на нова цена на труда с увеличение на доходите, с по-добро нормиране на почасовото възнаграждение.

За пореден път категорично декларираме, че сме против увеличението на извънредния труд на 300 часа и дългия период на сумирано изчисляване на работното време в нарушение на европейското законодателство.

Очакваме мобилизация на всички Народни представители, които не са част от мнозинството, вносители на промените и които защитават трудовите права на българските работници и служители да участват активно в дебата.

Дори и да бъдат приети промените в Кодекса на труда в сегашния им вид, поради мнозинството в НС, правата на трудещите ще бъдат най-важната част от политическата ни дейност със стремежа в следващия парламент да бъде един от първите Закони, който ще претърпи промяна.

Comments

comments