Окончателно затягат мерките от 27 ноември

Затварят се училищата, детските градини, ресторантите, моловете, но не и малките магазини

От вечерта на петък, 27 ноември до 21 декември в страната се въвеждат нови противоепидемични мерки, обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов след заседаниет на Министерския съвет. Извънредната епидемична обстановка се удължава до края на януари. До Коледа се въвеждат следните ограничения:

– Преустановяват се присъствените занятия във всички образователни институции;

– Преустановяват се груповите културни мероприятия с изключение на посещенията на театри, които ще работят при запълване на 30% от капацитета си;

– Не се допуска организирането и провеждането на тържества от частен характер с присъствието на повече от 15 човека;

– Преустановяват се всички спортни мероприятия за лица до 18-годишна възраст с изключение на международни състезания;

– Всички спортни мероприятия за лица над 18-годишна възраст се провеждат без публика;

– Преустановяват се посещенията във фитнес центровете;

– Преустановяват се посещенията във всички места за хранене и развлечение; допускат се само доставки по телефона;

– Преустановят се посещенията в молове; малките магазини в кварталите продължават да работят;

– Преустановяват се екскурзиите и груповите пътувания.

Ограничаването на контактите на тези места ще доведе до голям спад на рисковите контакти и това ще даде резултат, обяви шефът на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски. Този резултат ще дойде към края на втората седмица като нива на заболяемост, а към края на третата седмица се очаква и намаляване на смъртността.

„Така ще дадем на нашите сънародници възможност да посрещнат по-спокойни предстоящите светли празници. Намалените нива на заболяемост ще забавят темпа на пандемията и ще дадат възможност повече здрави хора да посрещнат ваксините, които вече са на прага. Това е голямата цел“, каза Мутафчийски. При наложени такива мерки, точно този срок даде търсения резултат. Израел въведе подобни мерки при заболеваемост 6000 на ден, излезе от този триседмичен период със заболеваемост 400 души на ден, даде пример шефът на НОЩ.

В момента Европа е континентът, който продължава да е в разгара на епидемията. Тук е най-високата смъртност и най-високата заболеваемост, каза и главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Няма отговорно правителство, което пасивно да наблюдава тези данни и да не вземе никакви мерки. Това би било абсолютно безотговорно, коментира той.

В понеделник здравният министър обяви, че са наложителни драстични мерки за ограничаване на вихрещата се зараза.  А малко преди това премиерът Борисов за пореден път направи изявление, с което демонстрира, че е против ограничения за икономиката.

Както се разбра, проф. Ангелов настоява за повторно въвеждане на строгите мерките от пролетта, а „локдаунът“ да бъде поне до Коледа.

Междувременно България излезе начело в света с най-много жертви на коронавирус спрямо населението

Comments

comments