Сагата с докторантурата на Иван Гешев (ОБЗОР)

Главният прокурор Иван Гешев стана докторант в Правно-историческия факултет на Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград. Тази новина гръмна в последния работен ден на седмицата и веднага предизвика противоположни коментари и куп спекулации относно как, кога и защо обвинител №1 е започнал да се занимава с науччна дейност.

Научен ръководител на главния прокурор, който е зачислен в самостоятелна форма на обучение, е деканът на факултета доц. д-р Николай Марин. Той потвърди, че Гешев е негов докторант в катедра „Международно право и международни отношения“ и това означава, че ще изследва тема от международното право. Нито той, нито научният му ръководител разкриват подробности на каква тема е докторантурата, кога и как е бил приет главният прокурор, какви документи, удостоверяващи интересите и постиженията в научната област е представил, и т.н.

Гешев е завършил право в Школата на МВР в Симеоново. По време на кампанията му за главен прокурор едно от десетките писма в негова подкрепа беше именно от ректора на ЮЗУ. Като зам.-главен прокурор Гешев беше официален гост на церемонията по дипломирането на абсолвентите на ПИФ през април 2019 г. Ректор на Югозападния университет е проф. д-р Борислав Юруков, избран миналия ноември за втори мандат.

Докторантите, приети в самостоятелна форма, които не работят по основно трудово правоотношение с ЮЗУ „Неофит Рилски“, заплащат за обучението си ежегодно сума в размер на 4 минимални работни заплати. И тъй като не е в редовна форма, главният прокурор няма да получава месечна стипендия от 500 лв. Във вътрешните правила обаче е разписано, че независимо от формата, обучението на докторантите включва научноизследователска (художествено-творческа) дейност, включително участие в научни проекти, посещение и участие в учебни курсове (лекции, семинари, тюториали и др., преподавателска и/или експертна дейност, участие в научни форуми (национални и/или международни), изпити, предвидени в индивидуалния учебен план, защита на докторска дисертация.

„Зелена светлина“ на неговото обучение за придобиване на ОНС (образователна и научна степен) доктор дава факултетният съвет (както е по процедура), след което ректорът издава заповед за зачисляване на докторанта въз основа на решението на факултетния съвет, с която определя формата и срока на докторантурата, научния ръководител и катедрата, в която ще се обучава докторантът. Редовната и самостоятелната форма на обучение са с продължителност до 3 години, с минимален срок за обучение 2 години.

Новината за научното развитие на главния прокурор не е съобщена нито на сайта на прокуратурата, нито в профила му в „Туитър“, нито на сайта на университета, установи пък разследване на „Дневник“.

Comments

comments