Каракачанов: Вижда му се краят, да мислим за отваряне на ресторанти

„Вижда се краят на извънредното положение, но не се знае дали ще е на 13 май , на 23 май или на друга дата. Много е вероятно на 13 май законът за извънредното положение да бъде отменен, но някои от мерките да бъдат вкарани в законодателство и да бъдат спазвани в по-дълга дистанция“.

Това обяви пред Канал 3 вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Според него, след отварянето на парковете в градовете, планините и природните паркове може да се помисли като следваща стъпка и за отваряне на ресторантите, особено на тези, които имат градини.

„Видя се, че предприетите мерки дадоха резултат. Сега вече трябва да мислим за деня след пандемията“, заяви председателят на ВМРО.

„Абсурд и парадокс е само 20% от плодовете и зеленчуците да са българско производство. Парадокс е едно общество, които преди Втората световна война е хранило Централна Европа, да внася чесън от Китай, например. Търговските вериги са тук, за да лансират продукцията на други държави, а българската продукция остава изолирана, Тези търговски вериги на практика източваха парите на българските пенсионери и ги пращаха в чужбина, за да хранят техните пенсионери. Ако видите какви данъци плащат у нас, ще паднете от стола“, каза още Каракачанов.

Той добави, че ВМРО предлага да бъдат отпуснати 30 млн. лева за попълване на Държавния резерв с консервирани храни, но те да са само българско производство. „В тази криза трябва да подпомогнем българския производител. Идеята е като отмине пандемията, догодина българското производство да се увеличи“, мотивира се Каракачанов.

Той пак изтъкна и друго предложение на неговата партия – българският туризъм да бъде подпомогнат с пари от бюджета, чрез раздаване на ваучери за 100 лева на около 2,5 млн. българи. „Като получиш ваучера, ще можеш да го ползваш било за транспорт, било за хотел. Една част от тези пари ще се върнат като ДДС, друга част с плащането на други данъци – аргументира се лидерът на ВМРО. – Идеята ни е да закрепим българския бизнес“.

Според Каракачанов битовата престъпност у нас е намаляла рязко по време на пандемията, защото циганските гета са блокирани.

Comments

comments