Прокуратурата откри свързваната с Васил Божков Лилана в престъпна група за еврофондове

Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения на петима души за участие в организирана престъпна група за незаконно усвояване на евросредства. Това казаха от там в неделя (26 април), като разпространиха съобщение с бележка „за групата с участието на Лилана“, но в него не се посочват никакви имена или инициали.

За задържане на певицата Лиляна Деянова, по-известна като Лилана, беше съобщено още в събота вечер от медии с потвърждение от прокуратурата. Първоначално някои публикации свързаха ареста ѝ с разследването срещу Васил Божков, а Би Ти Ви съобщи, че тя е проверявана и като негово подставено лице. Имената на двамата се свързват от години, но официални данни почти няма. Задържането ѝ идва почти три месеца след обвиненията срещу Божков, който е в Обединените арабски емирства и засега няма официална информация дали и кога ще бъде екстрадиран.

Какво се знае до момента

Сред обвинените са Лиляна Деянова, брат ѝ бийтбоксърът Александър Деянов-SkilleR и Мартин Димитров, който е съдружник с Деянова. Това потвърди и адвокат Николай Хаджигенов, който снощи е бил извикан и е бил техен защитник при предявяването на обвиненията късно през нощта. Тримата са задържани за 72 часа, а днес Специализираният съд се очаква да гледа мярка за постоянно оставане в ареста.

Като ръководител на престъпната група е посочен Мартин Димитров, а другите като членове. Двама от тях са били пуснати под гаранция, но адвокатът не знаеше кои са те. На сестрата и брат Деянови били повдигнати обвинения за заплаха към длъжностно лице с уволнение, каза още адвокатът им.

Според официалното съобщение на специализираната прокуратура незаконното усвояване на европейски средства е било по програма „Иновации и конкурентоспособност“. „Според събраните доказателства групата е действала от 2016 г. Няколко фирми, контролирани от нея (повечето от които без реална стопанска дейност), са усвоявали средства по програмата, декларирайки покупка на един и същ софтуер от юридическо лице, регистрирано в чужбина – което също не е осъществявало търговска дейност. Реално софтуерът е бил придобит с финансиране по европрограмата от действащо българско дружество, което го е предоставило за „ползване“ на разследваните фирми“, твърдят от обвинението.

Те потвърждават, че задържането е станало при акция на СДВР и ДАНС в събота и в нея са иззети „сървъри, компютри и други доказателства за престъпната дейност“. В събота беше съобщено за седем задържани.

Не е ясно от кога е разследването и дали е започнало по сигнал. От Специализираната прокуратура засега отказват други подробности по темата.

Има ли връзка към Васил Божков

Николай Хаджигенов още в събота заяви, че Лиляна Деянова е задържана за друго разследване, а не за някое от тези, свързани с Васил Божков. Срещу Божков има повдигнати 11 обвинения за различни престъпления, включително за ръководене на организирана престъпна група, за данъчни престъпления, за търговия с влияние, за принуда и за отчуждаване на културно-исторически ценности.

Пред „Дневник“ Хаджигенов отказа да коментира темата, а отговори само, че при повдигането на обвиненията Деянова не е била разпитвана за хазартния бизнесмен.

Единствената официална информация за връзка е покрай приложението Lima с информация за трафика, състоянието и ремонтите по пътищата в страната. Системата Lima беше представена през септември 2015 от Мартин Димитров и Лиляна Деянова от „Нованор“ (Novanor). Тя беше официално разработена от компанията „Декарт“, която спечели част от тогавашната обществена поръчка на Агенция „Пътна инфраструктура“ за 5.837 млн. лв. с ДДС. „Капитал“ тогава писа, че на въпроси на журналисти какво е участието им в проекта Деянова и Димитров не дадоха конкретни отговори, а на сайта на Novanor не могат да бъдат намерени продуктите на компанията. Компанията „Декарт“ пък е собственост на „Вабо систъмс“ и „Видео бет“, като първото дружество е собственост на „Нове интернал“, със 100% собственик на капитала Васил Божков.

Деянова e в съвета на директорите на компанията „Телетол“, която беше обявена като национален доставчик на електронни винетки, но впоследствие не получи разрешение да ги продава. Затова в средата на 2019 г. подаде сигнал в прокуратурата срещу АПИ и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

В интервюта преди години Лилана, която през последните години вече няма изяви като певица, а се появи около представянето на фирмата за тол системата, винаги е отказвала да коментира темата за Божков – веднъж казва, че е чула за него покрай слуховете, но не го познава, а по-късно отговаря нееднозначно на въпрос, свързан с бизнесмена.

По информация на „Дневник“ в късния следобед в неделя се очаква разглеждането на мярката в Специализирания съд, но все още не е известно дали ще може да бъде проследена от медиите.

Comments

comments