Щабът: Мерките ще продължават и след извънредното положение

Когато става дума за облекчението на мерките за учениците, има две стратегии по света, обясни ген. Мутафчийски – да се пуснат първо по-малките или по-големите. Първият вариант, който включва и детските градини, и малките класове, е с цел освобождаване на грижата на родителите и възобновяване на производствените процеси. Ако пък се пуснат големите ученици и студентите, на които им предстоят важни изпити, може да се разчита на тях повече да спазват мерки за защита – носене на маски, спазване на дистанция.

„И за двете категории се препоръчва двусменен режим. Всяка такава мярка би довела до усложняване на епидемиологичната обстановка“, подчерта Мутафчийски.

Според него дори при постепеннно премахване на мерките ще „живеем с този вирус дълго време“. Не е спряна работата на промишлените предприятия, а тази в обслужващата сфера, подчерта Мутафчийски, защото „в тези колективи много по-лесно много лесно могат да се заразят по-големи групи от хора“.

„Вниманието на властите трябва да бъде много концентрирано върху потушавнето на такива огнища навреме. И това ще бъде бъдещето“, добави генералът.

На въпрос как ще се процедира с мерките, когато извънредното положение свърши – засега това е предвидено да стане на 13-ти май – той отговори:

„Със или без извънредно положение, мерките ще останат. Министерство на здравеопазването има своите правомощия, ще продължи да ги упражнява. Въпросът е по-скоро под каква правна форма ще става това.“

Той допълни, че Щабът препоръчва на МЗ в Пловдив да се прави срезово проучване, фокусирано не само върху контактни лица. Градът е избран, тъй като има случаи, но не твърде много, „в средата е“.

Мутафчийски отбеляза за финал хората да не се фиксират върху малкия брой на заболелите и промила им в различните области.

„Важното е адравната система какво може да понесе. ОКоло 50% от леглата в София вече са изчерпани. Във Видин не е само легла, а и изчерпване на лекарски и друг медицински персонал“, подчерта той.

Comments

comments