Работници, които се заразят на работното си място с COVID 19, ще могат да съдят работодателя си

„След кризата, когато и да настъпи този край, работникът ще бъде в по- слабата позиция спрямо работодателя, тъй като последният ще има възможност да избира измежду много безработни”- направи прогноза в предаването „Позиция” на РВ Ваня Григорова, икономически съветник към КТ „Подкрепа”.

Според нея това наистина е огромен проблем и работниците са изпуснали възможността да извоюват по-добри условия и по-добра защита за себе си, когато тенденцията беше обърната и имаше недостиг на работна ръка:

„Опасяваме се, че идват тежки времена за работниците. И все пак не бива да се смятаме за жертви и продължаваме да имаме възможност да въздействаме. Съвсем скоро ще издадем пътеводител на работнически права и ще го представим в няколко български града. Така ще дадем знанията на това какво може да предприеме работникът. Тези от нас, които се разболеят, не дай Боже, от коронавирус, им препоръчваме да съдят работодателя си за неспазени безопасни условия на труд. Тези работници, на които им бъде прекъснат договорът по взаимно съгласие без те да са го искали, нека се консултират с адвокат по трудово право, за да разберат имат ли шанс да спечелят такова дело. В огромната част от случаите имат такъв шанс.“

Comments

comments