Пътник от джипа, ударил Милен Цветков: Гледах си телефона, не помня нищо

Софийската районна прокуратура повдигна обвинения на двамата спътници на 22-годишния Кристиан Николов – Симона Цветкова и сина на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов – Георги Иванов. Те са пътували в джипа „Ауди“ Q7 по време на катастрофата, при която на Великден (19 април) издъхна телевизионният водещ Милен Цветков.

 

Симона Цветкова и Георги Иванов са обвинени за това, че съзнателно не са разкрили истината пред разследващите от Столичната дирекция на вътрешните работи. На двамата е определена парична гаранция от по 10 000 лв. за всеки, съобщиха от държавното обвинение.

 

Обвинението е по чл. 290, ал. 1, пр. 2 от НК – за това, че на 21 април в София пред надлежен орган на властта – разследващ полицай при СРТП – отдел „Разследване“ в СДВР, съзнателно затаили истина по отношение на станали им известни факти и обстоятелства, свързани с предмета на доказване по друго наказателно производство (това срещу Кристиан Николов за предизвикана от него катастрофа след употреба на наркотични вещества и причинена смърт на друг участник в движението), посочват от прокуратурата.

 

От прокуратурата все още не дават официална информация дали приятелите на Кристиан Николов също са употребили наркотици, както и дали са знаели, че той е седнал зад волана след употреба на две различни наркотични вещества.

 

Синът на Лъчезар Иванов: Не помня нищо

 

По-рано днес Георги Иванов обясни, че не си спомня нищо и не е видял самата катастрофа, защото гледал телефона си. В неделя след сблъсъка той е избягал от местопроизшествието, а ден по-късно сам отива в полицията, за да съдейства на разследващите.

 

„В момента под този стрес това, което мога да ви кажа, е, че единственото, което си спомням, е ударът и нищо друго. Не мога да ви кажа какво се случи, защото си гледах в телефона и нещото, което видях, е въздушната възглавница в главата ми“, разказва Георги пред БТВ.

 

По думите му полицаите са искали от него да подписва показания срещу Кристиан, които не са верни, а той е отказал.

 

„Искаха да подписвам показания срещу Кристиан, който е мой приятел. Показания, които са лъжесвидетелства, и ми приложиха физически тормоз. Аз няма как да казвам неща, които не съм видял. Аз доброволно съм се явил в СДВР, за да помогна“, твърди спътникът на Кристиан Николов.

 

„Искат да го обвиня във вземане на наркотици и всички тези глупости, които се изписаха“, допълва той. Признава, че е избягал след катастрофата, защото се уплашил.

 

Прокуратурата иска постоянен арест за шофьора

 

Така обвинените след случая стават общо четирима и те ще отговарят по различни обвинения.

 

Днес Софийската градска прокуратура ще поиска постоянно задържане под стража за 22-годишния Кристиан Николов, който предизвика тежката катастрофа. Все още не е ясно по какъв начин ще се проведе заседанието по определяне на мярката за неотклонение, но то ще бъде при закрити врата за журналисти – както всички производства по време на извънредното положение.

 

След денонощие в ареста обвинение получи и майката на шофьора – Десислава Пешева-Николова. Автомобилът „Ауди“ Q7, който е шофирал синът й, е собственост на една от фирмите й. В рамките на разследването за катастрофата Икономическа полиция проверява и произхода на средствата, с които е купен джипът.

 

Николова е обвинена, че предоставяйки фирмения автомобил на сина си, е нарушила правилата на чл. 102, ал. 1, т. 1, пр. 2 от Закона за движението на пътищата. Текстът на закона гласи: „На водача, собственика или упълномощения ползвател на моторно превозно средство се забранява да предоставя моторно превозно средство: на водач, който е употребил наркотични вещества или техни аналози“.

 

На Десислава Пешева-Николова вчера бе определена мярка парична гаранция в размер на 100 000 лв. В понеделник на влизане в СДВР пред „24 часа“ тя отрече да е давала ключовете от автомобила на сина и отказа коментар. По непотвърдена досега информация колата всъщност е била карана редовно от Николов.

Comments

comments