Започва тестването в Банско, два екипа на РЗИ ще взимат проби за COVID-19

Осигурени са тестове за над 50% от жителите на общината

 

Току-що в Банско пристигнаха екипите на Регионалната здравна инспекция в Благоевград, които ще се заемат с изследването на жителите на курортната община за евентуално наличие на положителни проби на коронавирус, пише Инфомрежа.

Здравните инспектори се отправиха към Медицински център „Свето Благовещение“ и се готвят да започнат работа по тестването на групите, които предварително са определени.

„Това са най-рисковите групи, които още от самото начало, от въвеждането на извънедното положение, а впоследствие и през карантинния период бяха непосредствен контакт с хора, включително и с болни, преминали през стадий на заболяването. Малко промяна въведохме, защото бяхме убедени от здравните служби, че трябва да преминат най-напред рентгенолозите от МБАЛ-Разлог, след това медиците от Спешния център и служителите на полицейското управление“, коментира пред журналисти кметът на Банско – Иван Кадев. По думите му с тестовете, които са получени в Банско, ще могат да се изследват повече от половината от жителите на общината.

„Доколкото имам информация, около 15-20 минути са необходими за тествавнето на един човек, това означава приблизително по 45-души на един часПрез днешния ден, доколкото имам информация, без да бъда категоричен, около 15-20 минути са необходими за един човек. Ще работят два екипа“, каза още Кадев. Графикът вече е изготвен, всеки знае кога е часът му за тестване. Органите на МВР и общинските власти ще следят за реда на изследваните, за да няма струпване на хора. Това тестване, започнало навръх Цветница, може да продължи и месец.

„Тестовете за община Банско са повече от 4000. Има откази от хора, които казват, че не виждат необходимост от това, тъй като не са били в допир със заразени. Всичко е добоволно в крайна сметка“, посочи още кметът на Банско

Comments

comments