BBC: Коронавирусът върлува в Европа още от есента

Все повече информация започна да излиза за това, че covid 19 може би върлува на стария континент още от края на октомври – средата на ноември. Това е една от тезите, за които разследва и оповестява журналистът на BBC Николай Воронин.

В средата на декември, в италианската област Ломбардия, има пик на пневмонии, за това пишат дори местните медии, по-късно се установява, че всички преболедували тогава имат антитела към SARS-Cov-2.

BBC съобщава за два неизвестни факта за епидемията от коронавирус, които може би обясняват високата смъртност от болестта в Италия. Според научния кореспондент на BBC Николай Воронин, който се опира на данни на италиански учени от университета във Филаделфия, коронавирусът се е разпространил в Италия, още в средата на месец декември.  Това означава, че виръсът е там още от ноември, дори в края на октомври.

Още на редица места в Европа местни медии съобщават за подобни пикове на заболявания със същите симптоми.

Важно е да отбележим, че това се случва седмици преди Китай да обяви, че в района на Ухан има случаи на пневмония, за която се предполога, че е предизвикана от нов коронавирус, а именно Sars-Cov-2, предизвикващ заболяването Covid-19. По това време никой не е предполагал, че нов вирус се разпространява сред хората и не е взел мерки за спиране на заразата. Това се е случило чак в края на февруари.

Ако това е така, този вирус се е маскирал сред сезонната грипна вълна и много хора са го срещнали, като са мислели, че са болни от грип.

На дневен ред отново излиза и въпросът за статистиката, която се води, тъй като още веднъж се доказва, че голяма част от случаите въобще не влизат в статистиката. За това говори и фактът, че при над 25% от заразените болестта протича абсолютно безсимптомно и те дори не разбират, че са я прекарали.

В случая обаче на дневен ред идват други въпроси – откъде е тръгнала епидемията, защо в Италия има случаи на коронавирус още през декември, а в Ухан се съобщава за това в края на декември. СЗО не е знаела за това и обяви пандемия чак през март.

Въпросите покрай covid 19 стават много повече от отговорите – как и защо тръгва и най-важното – защо в последния месец става толкова голяма сензация, имайки предвид, другите важни обществени процеси, за които хората забравиха или оставиха на втори план.

 

 

 

 

Източник:rodopchani.bg

Comments

comments