Как се пази властта от коронавируса

 

Термокамери, които мерят температурата на всеки на влизане в сградите на Министерския съвет и парламента, заседания на кабинета с видеоконферентни връзки, депутати с маски в пленарната зала, макар и един до друг. По-често чистене в сградите на властта. И в Националната служба за охрана (НСО) има щаб, който отговаря за мерките за гардовете и охраняваните лица.

 

Премиерът Бойко Борисов явно е тестван всеки ден, след като на една пресконференция отново се закашля и обясни, че е пушил, а „днес тестът ми е отрицателен“. Президентът Румен Радев също съобщи за отрицателна проба. Всички депутати ще бъдат изследвани за коронавирус, след като почти в полунощ във вторник (31 март) председателят на парламента Цвета Караянчева съобщи, че Хасан Адемов от ДПС е дал положителна проба (текстът е приключен редакционно преди тази информация).

Как властта се пази от коронавируса и как се изпълняват мерките и препоръките срещу разпространението на коронавируса от институциите, които определят тези мерки – „Дневник“ се обърна към парламента, Министерския съвет и Националната служба за охрана с въпроси.

Всеки ден се извършва дезинфекция на работните места и на местата, на които живеят хората, които НСО пази. Минимум два пъти дневно се дезинфектират и служебните автомобили на службата. Осигурени са лични предпазни средства и за всички хора, които се охраняват, както и нужните дезинфектанти по местата на тяхното пребиваване, отговориха до „Дневник“ от Националната служба за охрана.

 

Всички оперативни дежурни екипи по охрана на обекти и сгради са осигурени с лични предпазни средства – имат маски и ръкавици, а телесната им температура се измерва редовно с дистанционни термометри. НСО използва защитни маски с филтри и ръкавици от освободените от резерва на Министерството на отбраната и с тях са снабдени всички от службата.

 

„При влизане на работа и преди излизане на задачи на екипите и на специализирания транспорт и други освен досегашните проверки (например с дрегер) се извършва и проверка на телесната температура и за видими прояви на заболяване. Дежурните екипи по охрана (преди застъпване на смяна), както и охраняемите лица, се тестват за коронавирус и до момента няма положителна проба“, съобщиха от НСО.

На 12 март от службата са изпратили заявка до Министерство на здравеопазването за предпазни маски, дезинфектанти и предпазни облекла, а на 17 март е изпратена заявка и до Логистично-координационния център за допълнителни количества. Още на 10 март, три дни преди да бъде обявено извънредното положение в България, със заповед на началника на Националната служба за охрана е създаден Оперативен щаб в НСО за предприемане на мерки за намаляване и предотвратяване на възможността от заразяване и разпространяване на COVID-19.

 

Щабът има за задачи да следи актуалната обстановка в страната, както и официалните съобщения, препоръки и разпореждания на Националния оперативен щаб и другите институции. Той заседава всеки ден и предлага необходимите мерки. Освен това издава препоръки към служителите и организира незабавното уведомяване за тях. От 11 март в Националната служба за охрана и обектите, стопанисвани от НСО, са предприети мерки за ограничаване на струпването на хора. Помещенията се проветряват периодично (минимум 2-3 пъти дневно за поне 10 минути), поне два пъти дневно се извършва дезинфекция на парапетите на стълбищата, дръжките на вратите, санитарните и други помещения.

 

Спрени са командировките на служителите (които не са свързани с основната дейност на службата), обученията по места и работните срещи. Първоначално са забранени задграничните пътувания на служителите в държавите, считани за рискови, а след това и всички пътувания извън България. От началото на март е забранен и обменът на документи на хартиен носител, освен ако не е класицифициран или по-специален. Всички останали документи се разменят онлайн, съобщиха от службата и увериха, че мярката е работеща, тъй като ограничава срещите между служители.

 

Завърналите се от задгранични пътувания служители са подложени на 14-дневна домашна карантина. Освен това на служителите е разпоредено всяка сутрин, преди да тръгнат за работа, да измерват телесната си температура.
„Осигурени са средства за лична дезинфекция на всички входно-изходни пунктове и в санитарните възли на административната сграда на НСО и в обектите, които охранява службата“, обясняват в отговорите.

Друга мярка, която прилагат за охрана, е от 16 март, когато са преустановени всички учебни занятия до второ нареждане за офицерите и сержантите в НСО. Затворени са всички зали и спортни съоръжения. Забранена е самостоятелната подготовка на служителите.

 

За ограничаване на възможността за струпване на хора в пиковите сутрешни и следобедни часове в градския транспорт и на обществени места, със заповед на Началника на НСО е променено и работното време на служителите на НСО – работният ден започва от 8.00 часа и приключва в 16.30 часа. Промяната не важи за тези, които работят на дежурства, а самите смени също са коригирани.

 

Министерският съвет заседава онлайн, климатикът не работи

 

Заседанията на Министерския съвет вече се провеждат чрез видеоконферентна връзка между министър-председателя Бойко Борисов и министрите. Ако се налага, при посещение в Министерския съвет министрите спазват противоепидемичните мерки. Освен това те минават през проверка на температурата с безконтактни термометри. Посещенията в сградата стават при спазване на дистанция от 1,5 метра един от друг и задължителна дезинфекция на ръцете, съобщиха от правителствената информационна служба.

 

Премиерът започна да носи маска, докато обикаля с джипа си, но често има проблем с нея и сменя вариантите. Той дори се оплака, че главата му е голяма и „малка ми е на муцунката тази маска“. В срещите в кабинета му обаче често хората са един до друг и без предпазни средства.

 

На въпрос дали са тествани министри от правителството или служители на Министерския съвет за коронавирус от институцията не отговарят еднозначно и посочват, че на такива тестове се подлагат хора с признаци на заболяване или посещавали рискови райони, като допълват, че служителите на Министерския съвет не попадат в тези групи.

В сградата на Министерския съвет не се допускат външни лица, а еднократните пропуски са отменени. Освен това по препоръка на ген. Мутафчийски и Националния оперативен щаб в сградата е спряна климатичната инсталация, която е обща за всички етажи и помещения.

 

Като друга мярка администрацията на правителството работи от вкъщи, ако това е възможно. За останалите служители, които трябва да контактуват с външни посетители или с други институции, са осигурени предпазни средства и дезинфектанти. Администрацията разполага с необходимите предпазни средства, не са нужни допълнителни количества или доставки, допълват от правителствената информационна служба.

 

Според разпоредените мерки веднъж дневно се хигиенизират работните помещения чрез почистване с дезинфектанти, два пъти дневно се хигиенизират санитарните помещения, а три пъти дневно – общите части на сградите на Министерския съвет.

 

Парламентът спря редовните заседанията – вирусът нямало да ги пита дали са депутати

 

Редовните заседания на парламента бяха прекратени от 26 март, когато предложението да няма редовни заседания е било обсъдено по идея на ГЕРБ на председателски съвет. Малко след това след продължителни спорове в пленарната зала решението бе взето въпреки гласовете „против“ на социалистите.

 

По правилник Народното събрание може да бъде свикано извънредно от председателя му или с подписите на 48 депутати, както и от Министерския съвет или от президента. Основната причина за спиране на заседанията е фактът, че депутатите не могат да спазват всички препоръчителни мерки, а пленарната зала не е достатъчна, за да седят на повече от метър един от друг.

 

„Вирусът няма да ви пита депутати ли сте и да ни подмине. Готови ли сте да бъдете виновни, че сте заразили близък, роднина, администрация или журналисти“, попита председателят на парламента Цвета Караянчева преди гласуването.

Докато парламентът все още заседаваше, бяха взети серия от мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса – освен редовно миене, чистене и дезинфекциране с препарати първо бе ограничено движението на външни лица и журналисти. Бяха спрени и пресконференциите на парламентарните трибуни в кулоарите и медиите следят онлайн и в отделна зала.

 

На последните заседания в пленарната зала всеки от депутатите получаваше на влизане маска, а някои от народните избраници носеха и ръкавици. Почивките бяха по-чести от обикновено, за да се проветри и дезинфекцира помещението. Дни преди редовните заседания да бъдат прекратени, депутатите от „Воля“ Веселин Марешки и Кръстина Таскова отидоха на работа трудно разпознаваеми и облечени в защитни костюми с маски и с ръкавици. Тогава БСП поиска да ги свалят, защото са представители на институцията и трябва да се държат адекватно, а от „Воля“ няколко пъти реагираха, че депутатите не спазват мерките и поведението им било като на „богоизбрани“.

Comments

comments